Ezt az egy dolgot tedd meg, és messziről elkerül a nátha

D. A. | 2024. Október 18.
Ha nem szeretnéd, hogy a megfázás és a vele járó tünetek ágyba kényszerítsenek, akkor erre az egy dologra figyelj oda, hogy minimalizáld a kockázatot.

Tudjuk jól, hogy a megfázást vírusok okozzák, mégis sokszor fogjuk a hideg időre, ha sikerül meghűlni és összeszedni egy jó kis takonykórt. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a hőmérséklet valóban hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben kialakuljon a betegség, méghozzá azáltal, hogy az orrunk nem jut elég nedvességhez.

Dr. Amy Brown tüdőgyógyász a Huffpostnak úgy nyilatkozott, hogy az orrot úgy tervezték, hogy elsődleges védekezést nyújtson a fertőzések leküzdésében, valamint az irritáló tényezők kiszűrésében.

Az orrnak saját belső párásító rendszere van, amely lehetővé teszi számára, hogy könnyen alkalmazkodjon a külső környezet változásaihoz. Ez a szerep rendkívül fontos, mert ezzel kezdődik a friss, tiszta, párásított levegő eljuttatása a tüdőnk legmélyebb részébe.

Csakhogy, ha az orron kívüli levegő túl száraz – ami fűtésszezonban gyakran előfordul –, akkor a szaglószervünknek sokkal erősebben kell dolgoznia azon, hogy a belélegzett levegőt párásítsa, vagyis előfordulhat, hogy az immunvédelem nem működik optimálisan, hiszen a száraz levegővel van az orr elfoglalva. Ilyen esetben pedig a felső légúti megbetegedéseket okozó vírusok könnyebben bejuthatnak. 

Így védd ki a betegséget

Brown szerint érdemes odafigyelni, hogy a lakás páratartalmát 35-45% között tartsuk – ehhez egy pár ezer forintos páramérő hasznos segítség lehet –, ugyanis sem a túl magas, sem az alacsony páratartalom nem tesz jót az egészségnek.

Egyébként, ha az orrüreget száraznak érzed, illetve az ajkaid is cserepesek és bőrszárazság is társul ehhez, akkor az egyértelműen árulkodik arról, hogy a helyiség levegőjében szinte alig van nedvesség. 

Brown arra vonatkozóan is adott tanácsot, hogyan lehet az orrot gyorsan párásítani: az egyik ilyen a gőzfürdő, a másik a vény nélkül kapható sós orrspray – ezzel azonban csak óvatosan, mert függőséget okozhat. Emellett azt javasolja, hogy kerüljük a túlzottan illatosított termékek használatát és figyeljünk az elegendő folyadékpótlásra, mert az orrüreg hidratálásában is fontos szerep jut annak, mennyit iszunk.

Exit mobile version