nlc.hu
Egészség

8 élelmiszer, ami megszüntetni az orrdugulást

8 élelmiszer, ami segít megszüntetni az orrdugulást

Ha megfáztál, és szeretnéd enyhíteni az orrdugulás tüneteit, akkor próbáld ki az alábbi ételeket, amelyek segíthetnek.

Nyakig benne vagyunk a téli időszakban szokásos nátha-, megfázás- és influenzaszezonban, amikor néhány családtagot vagy ismerőst biztosan valamilyen nyavalya gyötör, és attól (is) szenvednek, hogy bedugult az orruk. Természetesen ha rosszul érezzük magunkat, és komolyabb betegségről lehet szó, akkor mindenképpen keressük fel az orvosunkat, de néhány élelmiszer segíthet abban, hogy hamarabb megszűnjön az orrdugulás, és gyorsabban meggyógyuljunk.

1. Ananász

Az ananászban található bromelain enzim a fehérjék lebontását és az emésztést segíti, de abban is hatásos lehet, hogy megfázás esetén csökkentse a fájdalmat és a duzzanatot a szervezetben, valamint elősegítse az orrüregben lévő felesleges váladék lebontását. A bromelain enzim és a C-vitamin egyik legjobb forrása az ananász és az ananászlé, ráadásul a friss, a fagyasztott és a konzerv ananász is megfelelő. Csak arra ügyelj, hogy az előkészített változatok ne tartalmazzanak cukrot, mert az ronthat a gyulladáson.

2. Fokhagyma

Bár a TikTokon néhányan azt javasolják, hogy dugd be az orrodba a fokhagymagerezdeket, az is elég, ha csak megeszed. A fokhagyma erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusellenes szer, ami segít megszabadulni a bedugult orrtól.

3. Csirkehúsleves

Egy tál forró húsleves már azzal sokat segíthet, hogy átmelegít és jobb lesz a közérzetünk tőle, de ennél többre is képes. Javítja a hidratáltságot, nyákoldó hatású cisztein nevű aminosavat tartalmaz, valamint az is hasznos, hogy a leves gőzölög – mindezek enyhíthetik az eldugult orral járó kellemetlenségeket.

4. Méz

A méz évezredek óta népszerű természetes gyógyszer az antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírusölő és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően. Ráadásul láz- és fájdalomcsillapító hatású szalicilsavat is tartalmaz, ami segíthet az orrdugulás ellen is. A méz további előnyős tulajdonsága, hogy a felső légúti megbetegedések kezelésében is jótékonyan hathat.

5. Gyömbér

Egy nő az orrát fújja a kanapén fekve

Természetes gyógymódok is enyhíthetik az orrdugulást (Fotó: Pexels)

A forró vízben áztatott, immunerősítő gyömbér segíthet kitisztítani az orrmelléküregeket és enyhíteni a torokfájást. Ez a benne található növényi vegyületeknek köszönhető, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Ráadásul a gyömbérnek magas az antihisztamin-tartalma, ami hasznos lehet, ha az orrdugulás allergiával függ össze.

6. Tea

A tea igazi klasszikusnak számít, ha nátháról és megfázásról van szó. Bármilyen tea gőzének belélegzése segít feloldani a bedugult orrért felelős váladékot, de bizonyos fajták hatékonyabbak lehetnek a többinél. A zöld tea és a borsmentatea növényi vegyületekben gazdagok és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ráadásul a borsmentaolaj köhögés esetén könnyíti a légzést és tisztítja az eldugult orrjáratot.

7. Grapefruit

A citrusfélék kiváló forrásai az immunrendszert támogató C-vitaminnak, a grapefruitnak emellett magas a szalicilsav-tartalma is, ami enyhülést hozhat bedugult orr esetén. Ilyenkor azért is ajánlott citrusféléket fogyasztani, mert a téli időszakban van a szezonjuk.

8. Csilipaprika

Aki valaha is evett már igazán csípős ételt, az pontosan tudja, hogy miért nagyszerű az orr tisztítására a csilipaprika vagy bármilyen más erős paprika, így erről a listáról sem hiányozhatnak. Jótékony hatásukat kutatások is alátámasztják, a paprikában található kapszaicin hígítja az orrváladékot, továbbá fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással bír.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top