nlc.hu
Tabuk nélkül

Orrdugulás és annak okai

Orrdugulás: te tudod, mitől és miért dugul el az orrunk?!

Mi áll az orrdugulás hátterében? Hogyan csillapíthatjuk ezt a kicsit sem kellemes állapotot? Segítünk!

Sajnos a megfázás és az orrdugulás mindannyiunkat érinthet, és rendszerint érint is egy évben akár többször is. Szerencsére a tünet nem mindig társul komoly betegséghez, mégis nagyon kellemetlen és zavaró.

Mi zajlik a háttérben?

Az orr nyálkahártyájában lévő speciális sejtek és mirigyek mindenféle irritáció, fertőzés, megbetegedés nélkül is folyamatosan termelik az orrváladékot.

Orrdugulás és okai

(Fotó: Getty Images/Wavebreakmedia)

Ilyenkor fokozódhat a váladéktermelés:

  • Megfázás vagy más légúti fertőzés következtében az orrjáratokba jutott kórokozók megtelepedésének akadályozására fokozott váladékképződéssel reagál a szervezet. Ilyenkor nemcsak több nyák termelődik, hanem az orrváladék összetétele is megváltozik. Sok esetben tapasztalhatod, hogy hiába az orrfújás, az orrjáratok mégsem szabadulnak fel. Ennek oka, hogy az irritáció, a bőséges váladéktermelés miatt maga a nyálkahártya is megduzzad, és beszűkíti vagy teljesen elzárja a levegő útját. Ha a légutakban pangó váladék marad, az tovább irritálja a nyálkahártyát, akadályozhatja a megfelelő légáramlást, ezért a légutak mielőbbi felszabadítása érdekében fontos a váladék eltávolítása, a nyálkahártya duzzanatának csökkentése.
  • Allergia: tavasszal a fák virágzása, de akár a házi por is válthat ki allergiás reakciókat. Ilyenkor a szemviszketés, tüsszögés, orrfolyás mellett orrdugulást is tapasztalhatsz, amit a nyálkahártya duzzanata okoz. A tüneteket nem szabad félvállról venni, mert a betegség súlyosbodhat, átterjedhet a hörgőkre, a tüdőre, sőt asztma is kialakulhat. Az allergiás panaszok kezelése szakember segítségével, általában gyógyszeres terápiával történik. A szemtüneteket szemcseppel, az orrtüneteket orrcseppel, orrspray-vel enyhítheted. Korábban elkészítettük a Nagy Orrdugulástesztet, amit az nlc.hu és a 24.hu olvasói is kitöltöttek, több mint 17.000 válasz érkezett.

A megfázásnak számos kellemetlen tünete van, egyebek mellett a következők:

  • fejfájás
  • köhögés
  • orrfolyás
  • orrdugulás

Az első kérdés az volt, hogy melyik ezek közül a legbosszantóbb. A válaszok között pedig az orrdugulás toronymagasan vezetett. A többi tünet arányai között nem volt ennyire számottevő különbség.

Az orrdugulás több módon zavarhatja az embert, ezért erre külön is vonatkozott kérdés: 80%-ban az zavarja a válaszadókat, hogy nem kapnak levegőt, csak 15%-ban az, hogy a probléma elvonja a figyelmüket minden másról, a válaszadók 5%-a pedig az orrdugulás okozta fejfájást említette.

Tudtad? A kellemes meleg javítja az orr vérkeringését és lehetővé teszi az immunrendszer számára, hogy hatékonyabban tudja leküzdeni a kórokozókat. Egyébként a fűszeres ételek is nagyon hasonló hatást fejtenek ki, és a különféle összetevők révén tisztíthatják az orrot.

Mi segíthet?

Az orrnyálkahártya gyulladása orrspray-kkel és orrcseppekkel kezelhető, amelyek duzzanatcsökkentő és nyákoldó hatásúak egyszerre: összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon a nyálkahártyánk normális nedvességtartalma és működése. Amit azonban nem árt, ha megjegyzel: ajánlott tartósítószer-mentes orrsprayt választani, mert a tartósítószer károsítja az orrnyálkahártyát és hozzájárul az orrsprayfüggőség kialakulásához.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top