nlc.hu
Tabuk nélkül

Ezért nem érezzük az ízeket, ha eldugul az orrunk

Ezért nem érezzük az ízeket, ha eldugul az orrunk

Nem csupán az ízlelőbimbóink határozzák meg, milyennek érezzük egy-egy étel ízét. Bonyolult folyamatról van szó, amelybe a többi érzékszervünk is belejátszik.

Az ízlelésre és szaglásra való képesség talán nem tűnik olyan fontosnak a jó közérzet szempontjából, mint a látás vagy a hallás. Látszólag nem is befolyásolják annyira a biztonságérzetet, a függetlenséget, a munkavégzést és az emberi kapcsolatokat, pedig elengedhetetlen a megfelelő működésük!

A szaglás és az ízérzés jelentősége sokszor csak akkor tűnik fel, amikor szaglászavar alakult ki.

Ízek, szaglás és az orrdugulás

Fotó: Getty Images/Carol Yepes

A legmagasabb rendű szaglóközpont az agykéregben található, itt alakul ki az érzet, itt azonosítjuk a számunkra kellemetlen szagokat vagy finom illatokat. A szaglás és az ízlelés kölcsönhatásban áll egymással, központjaik pedig a limbikus rendszerrel, amely felelős a rövid távú memóriáért, az érzelmekért, a szexuális izgalomért, az éhségért, az emésztésért, épp ezért a rendszer sérülése problémát okozhat. Ha valakinek csökken a szag- vagy ízérzékelése, akkor nem tudja élvezni az ételek ízét, kevesebbet eszik, vagy épp túlízesíti, cukrozza, sózza, fűszerezi az ételt.

Szaglás és ízlelés – a meghitt kapcsolat

Bár a szaglásunk jóval gyengébb, mint az állatok többségéé, mégis – gyakran nem is tudatosan – a kommunikáció egyik formájaként használjuk. A szaglás segít felfogni a körülöttünk lévő emberek érzelmeit, valamint kétségtelenül befolyásolja a párválasztást. Emlékeket idézhet fel, hatást gyakorolhat a kedélyállapotra, az immunrendszerre és a hormonháztartásra is.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy a szaglásért az orr, az ízlelésért pedig a nyelv felelős. Valójában azonban a zamat érzékelése, ezáltal a finom fogások élvezete a szaglás közvetítésével zajlik.

A szaglásvesztés hátterében az orrdugulás áll.

Amikor levegőt veszünk, az orrüregen beszívott levegő párásodik és megtisztul, ebben pedig kulcsszerepe van az orrnyálkahártyának. Ez a nyálkahártya egy erekben gazdag terület, ami gyulladás esetén rendszerint megduzzad – ez az oka az orrdugulásnak –, de ennek több kellemetlen következménye lehet: egyrészt az orron keresztül akadályozottá válik a levegővétel, így az oxigén nehezebben jut el a tüdőbe, másrészt az ételekből felszabaduló aromák sem jutnak el az érzősejtekhez, megfosztva minket az összetett ízérzékeléstől. Ezért van, hogy amikor megfázunk, és eldugul az orrunk, általában nem érezzük rendesen az ételek ízét.

Tudtad? Bizonyos élelmiszerek, például a csokoládé vagy a kávé aromája szinte teljes egészében a szagláson alapul. A nyelven elhelyezkedő ízlelőbimbók az öt alapízt ugyan meg tudják különböztetni, az orrban lévő szaglóreceptorok azonban több száz illatot képesek azonosítani.

Jó hír, hogy a betegség elmúltával általában az orrdugulás is megszűnik, de a kellemetlenségek elkerülése végett addig is kezelhetjük a panaszokat. Segíthet például az illóolajok, párologtatók használata, illetve a különböző összetételű orrdugulást csökkentő orrcseppek, orrspray-k alkalmazása.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top