nlc.hu
Egészség

Ettől dugul el az orr

Mitől dugul el az orr? Te tudod a választ?!

Csak tátott szájjal tudsz lélegezni, az éjszakai alvás pedig az orrdugulás miatt kevésbé pihentető? Mi történik ilyenkor? Elmagyarázzuk!

Hiába fújod percenként, hiába fogynak százasával a zsebkendők, csak a szádon keresztül jutsz levegőhöz? Az orrdugulás nemcsak kellemetlen, hanem rettentő bosszantó is! Elmagyarázzuk, mi történik ilyenkor a testedben!

Orrdugulás oka

Fotó: Getty Images

Az orrdugulás hátterében állhat

Az orr nyálkahártyájában lévő speciális sejtek és mirigyek mindenféle irritáció, fertőzés, megbetegedés nélkül is folyamatosan termelik az orrváladékot.

Fokozódik a váladéktermelés:

  • megfázás vagy más légúti fertőzés következtében az orrjáratokba jutott kórokozók megtelepedésének akadályozására fokozott váladékképződéssel reagál a szervezet. Ilyenkor nemcsak a nyáktermelés fokozódik, hanem a váladék összetétele is megváltozik. Sok esetben tapasztalhatod, hogy hiába az orrfújás, az orrjáratok mégsem szabadulnak fel. Ennek oka, hogy az irritáció, a bőséges váladéktermelés miatt maga a nyálkahártya is megduzzad, és beszűkíti vagy teljesen elzárja a levegő útját. Ha a légutakban pangó váladék marad, az tovább irritálja a nyálkahártyát, akadályozhatja a megfelelő légáramlást, ezért fontos a váladék eltávolítása, a légutak mielőbbi felszabadítása, a nyálkahártya duzzanatának csökkentésére.
  • allergia – Tavasszal a fák virágzása, de akár a házi por is válthat ki allergiás reakciókat. Ilyenkor a szemviszketés, tüsszögés, orrfolyás mellett orrdugulást is tapasztalhatod, amit a nyálkahártya duzzanata vált ki. A tüneteket nem szabad félvállról venni, mert a betegség súlyosbodhat, átterjedhet a hörgőkre, a tüdőre, sőt asztma is kialakulhat. Az allergiás panaszok kezelése szakember segítségével, általában gyógyszeres terápiával történik. A szemtüneteken szemcseppel, az orrtüneteken orrcseppel, orrspray-vel enyhítheted.

Mi lehet a következménye az orr dugulásának?

Azonkívül, hogy rendkívül kellemetlen, csökkenti az életminőséget, azaz nem tudsz megfelelően aludni, beszélni, enni, nem érzel ízeket, szagokat. Ezenfelül a levegő szájon át jut le a tüdőbe. Így a lekerült levegő hidegen, szárazon és baktériumokkal telve érkezik a tüdőbe, sokszorosára növelve a fertőzés veszélyét. Érdemes és javasolt a bedugult orr vizsgálata és kezelése!

Mi segíthet?!

Az orrnyálkahártya gyulladása orrspray-kkel és orrcseppekkel kezelhető, amelyek duzzanatcsökkentő és nyákoldó hatásúak egyszerre: összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon a nyálkahártyánk normális nedvességtartalma és működése. Amit azonban nem árt, ha megjegyzel: ajánlott tartósítószer-mentes orrsprayt választani, mert a tartósítószer károsítja az orrnyálkahártyát és hozzájárul az orrspray függőség kialakulásához.

Természetes módszerek orrdugulás ellen!

A gyömbér az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód, ha szeretnéd szabaddá tenni a levegő áramlását, és különösen hasznos, ha mézzel és citrommal kombinálod.
Az eukaliptuszolaj többféle módon is segíthet az eldugult orron: használhatod például párologtatóban, de még hatásosabb lehet, ha arcod gőzölöd vele. Ráadásul vérkeringést fokozó és nyugtató hatása is van.

(Nyitókép: Getty Images/Roos Koole)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top