Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Szeretnél fellélegezni, de eldugult az orrod? 5 otthoni gyógymód orrdugulásra

Amikor egy ideje már nem érezzük az illatokat, sem az ízeket, frusztrálttá válhatunk, és mindent megtennénk azért, hogy mihamarabb rendbejöjjünk. Most adunk néhány bevált tippet, amivel megszabadulhatsz az orrdugulástól.

A nátha nem az a betegség, amivel otthon szoktunk maradni, de mégis megnehezítheti a napjainkat és az éjjeleinket is. Ha nehezen múlik a nátha, ezeket a praktikákat próbáld ki!

Kanalazz mézes almaecetet!

Az almaecetet sokan a diétánk idejéről ismerjük, azonban nátha esetén is segíthet. 2 evőkanál almaecetet keverj el 1 evőkanál mézzel, és kanalazd be! Ha ezt naponta 2-3 alkalommal megismétled, könnyebben megszabadulhatsz a letapadt orrváladéktól.

Inhalálj hagymával!

Tény, ez a módszer akkor jó, ha bírod a hagyma illatát, de hidd el, megéri. Vágj fel egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd dobd bele 1 liter forró, de nem lobogó vízbe, és hagyd fedő alatt állni 5 percet. Vedd le a tűzről a lábast, helyezd el úgy, hogy még véletlenül se borulhasson a lábadra, teríts törölközőt a fejedre, és hajolj a gőz fölé – de csak annyira, hogy ne égessen! A hagyma illóolaja átjárja a légutaidat, és könnyebben levegőhöz juthatsz.

Használj kétkomponensű orrspray-t

Nátha idején az orrnyálkahártyánk kiszárad, és az apró erek, amelyek behálózzák a nyálkahártyát, kitágulnak. Ilyenkor tapasztaljuk azt, hogy az orrváladék pang, vagyis hiába próbálkozunk, nem tudjuk kifújni az orrunkat. A kétkomponensű orrspray egyrészt segít feloldani a váladékot, ezzel szabaddá teszi az orrjáratot, így újra kapunk levegőt, másrészt összehúzza az orrnyálkahártya ereit, csökkentve ezzel a duzzanatot.

Egyél tormát!

Tormát a legtöbben csak húsvétkor eszünk, pedig a megfázás és a nátha alatti napokban is érdemes fogyasztanunk. A legjobb, ha saját magad reszeled le a tormát, mivel így a leghatékonyabb, de ha üvegeset veszel, akkor az erősebb változatot emeld le a polcról. A torma erős nyákoldó, amiből már egy mokkáskanálnyi is elég: naponta egyszer-kétszer vegyél a szádba egy kiskanálnyi tormát, és addig tartsd a szádban, amíg van ereje.

Használj illóolajokat!

Ha nehezen kapsz levegőt, az illóolajokat is segítségül hívhatod. A leghatékonyabbak között tartják számon az eukaliptuszt, a borsmentát, a levendulát, de a teafaolaj is erős fertőtlenítő hatással rendelkezik. Mindegyiket csepegtethetjük inhalálásra szánt vízbe, de a fürdővizünkbe és a szobai párologtatóba is adagolhatunk 2-3 cseppel. Amikor náthásak vagyunk, és eldugult az orrunk, a levegő párásítása fontos, és, ha még az említett illóolajokkal is felturbózzuk a vizet, az orrnyálkahártyának is jót tehetünk, hiszen mindegyik nyákoldó hatással rendelkezik.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top