A belgyógyász szerint ezt a karácsonykor gyakori tünetet soha nem szabad figyelmen kívül hagyni

nlc | 2024. December 22.
Van egy karácsonykor igen gyakori panasz, amit soha nem szabad félvállról venni a Tiktokon népszerű gasztroenterológus szerint.

A Harvard Egyetemen végzett Dr. Saurabh Sethi gasztroenterológus Tiktok-videójában olyan gyakori, karácsonykor jelllemző egészségügyi problémára hívta fel a figyelmet, amelyet elmondása szerint nem szaba félvállról venni. A videóban – amely már több mint 1,5 millió megtekintésnél jár – , aláhúzta: ha ezeket a tüneteket észeljük, forduljunk orvoshoz – írja a Mirror

Dr. Sethi egy krónikus gyomorégéssel küzdő beteget kezelt nemrégiben, akinél később nyelőcsőrák alakult ki.

Ez egy gyakori bélrendszeri tünet, amelyet soha nem szabad figyelmen kívül hagyni” (…) „A gyomorégés akkor következik be, amikor a nyelőcső alsó záróizma, amelynek étkezés után záródnia kellene, nyitva marad. Ez okozza a gyomorsav visszaáramlását a tápcsőbe” – magyarázza, hozzátéve, hogy mindez idővel egy Barret nevű rákmegelőző állapothoz vezethet, amely potenciálisan nyelőcsőrákot okozhat.

Alkalmi gyomorégés esetén a szakember azt javasolja, hogy próbáljunk meg a bal oldalunkon aludni, és legalább négy órával lefekvés előtt vacsorázzunk.

Dr. Sethi azt is mondja, hogy étkezés után ajánlott édesköménymagot fogyasztani, hogy elkerüljük ezt a problémát. Ha pedig krónikus gyomorégésünk van, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Különösen, ha nyelési nehézségeket tapasztalunk, vagy olyan érzésünk van, mintha az étel megakadt volna útközben.

@doctorsethimd Never Ignore THIS Common Gut Symptom ❌ Doctor Sethi #medical ♬ original sound - Doctor Sethi ⚡️

„Különösen óvatos vagyok az olyan ételekkel, amelyek emésztési zavarokat okozhatnak, mint például a magas zsírtartalmú ételek, vagy a túlzott cukortartalmú élelmiszerek. Az ünnepi összejöveteleken az egyensúlyra törekszem” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy igyekszik kisebb adagokat fogyasztani, emellett előnyben részesíteni a könnyű, rostban gazdag ételeket, mint például a saláta és a sült zöldségek. Mindig a sovány fehérjét válasszuk, és gondoskodjunk a folyadékpótlásról – húzta alá.

Kiemelt kép: Getty Images

Exit mobile version