nlc.hu
Egészség

A gyomorégés okai és következményei

A gyomorégés okai és következményei

Mintha parazsat nyeltünk volna – finom falatok elfogyasztása után előfordul, hogy ezzel a kellemetlen érzéssel kell megküzdenünk. De mitől van és mit kezdjünk vele?

A gyomorégés jelentkezhet étkezés alkalmával, vagy este, lefekvés után. Amikor a gyomorsav túlzott mértékben visszaáramlik a nyelőcsőbe, az még a legmélyebb álmából is képes felébreszteni az embert.

Alvás, de hogyan?

Kevesen tudják, viszont  érdemes kipróbálni: lefekvéskor jelentkező gyomorégés esetén változtassuk meg az alvási pozíciónkat.  Mivel a gyomorkimenet testünk jobb oldalán van, megakadályozhatjuk a gyomorsav visszaáramlását, ha a másik oldalunkra fekszünk.

Gyomorégéskor jelentkezhet:

  • haspuffadás
  • émelygés és hányinger – szélsőséges esetben öklendezés és hányás is
  • mellkasi éles, égető, vagy szorító fájdalom is kialakulhat a sav maró hatásától
  • maró érzés a torokban
Gyomorégés okai

A gyomorégés okai és következményei lehetnek (Fotó: Profimedia)

De mégis milyen okok állnak a gyomorégés mögött?

  • A gyomorégés kockázatát olyan tényezők növelik, mint a stressz, a túlsúly, a dohányzás, bizonyos nem szteroid gyulladáscsökkentő tabletták, további gyógyszerek – köztük antibiotikumok, hörgőtágítók, nyugtatók, valamint az úgynevezett Helicobakter pylori kórokozó jelenléte.
  • A legáltalánosabb oka a gyomorégésnek a rossz táplálkozási szokások, ezek között is a túlságosan gyors étkezés, valamint a túlevés. Ilyenkor megtörténhet, hogy több gyomorsav termelődik a kelleténél, amely maró érzést kelt.
  • Az sem mindegy, mit eszünk. A zsíros, fűszeres, de még a citrusos ételek is, valamint  az alkohol és a kávé is okozhat gyomorégést.
  • Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a gyomorégés hátterében a stressz is állhat. A sok idegeskedés, a zaklatott hangulat, a folyamatos rohanás mind-mind hozzájárulhatnak a gyomornedvek egyensúlyának felbomlásához.
  • A gyomorégés oka lehet a reflux betegség is. A korábban felsoroltak természetesen a reflux kockázatát is növelik, azonban bizonyos genetikai állománnyal rendelkezőknél gyakrabban jelentkezhet a betegség.
  • De okozhatja a problémákat nyombél- és gyomorfekély is, ami a gyomor nyálkahártyáján lévő seb. Ez a sérülés megszakítja a nyálkahártya folytonosságát, innentől pedig szabad az út a gyomorsav pusztításának. 

A gyomorégés következményei és szövődménye

Tulajdonképpen a gyomorégés egyik okát nevezhetjük következménynek is. Hiszen a huzamosabb ideje fennálló, kezeletlen gyomorégés esetében, a rendszeresen visszaáramló savas gyomortartalom károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját. A rendszeres visszaáramlás pedig a reflux, mellyel együtt további komoly szövődmények is megjelenhetnek. Ilyen lehet a nyelőcső-szűkület, de akár a nyálkahártya daganatos elfajulása is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top