Életmód

Gyomorkímélő tippek ünnepi lakmározás után

Süteményhegyek, csirkecombok, szaloncukor-áradat: nehéz volt ellenállni az ünnepi finomságok csábításának – de ilyenkor talán nem is muszáj mindenáron. Ha ilyenkor teltségérzet és gyomorproblémák kínoznak, arra is van néhány tippünk!

Gyomorkímélő tippek ünnepi lakmározás utánBár sokan idén is megfogadtuk, hogy betartjuk a jól ismert tanácsokat, miszerint lassan eszünk, nem szedünk kétszer minden fogásból, több rostot fogyasztunk és nem fogunk stresszelni, ez nem feltétlenül sikerült. Nem csoda, hiszen édesanyánk, nagymamánk főztjénél nincs finomabb (nem beszélve a sajátunkról), enni pedig mindenkiéből kell, hiszen megsértődik a lelkes szakács, ha pont az ő fogásánál dobjuk be a törülközőt.

Ezért aztán az ünnepi ebédek végén sokan eljutunk a „jóllakott óriáskígyó-effektusnak” nevezett állapotba, amikor csak annyit tudunk elhaló hangon kérni attól, aki még nem fekszik, hogy ugyan tolja már közelebb a bejglis tálat. Ráadásul a legtöbb családban január első hetére is marad a fogásokból – így a telítődés folytatódik. Lássuk, mit tehetsz ilyenkor!

Egy órával a falatozás után hívd el családod mozogni még hajlandó tagjait egy húszperces sétára. A mozgás segít a tápcsatornának az elfogyasztott ételek továbbításában, az emésztés gyorsításában és a keringésünket is felpezsdíti. Séta közben enyhén masszírozhatod is hasfaladat, körkörös irányban a köldök körül.

Gyomorkímélő tippek ünnepi lakmározás utánEvés után ne kávét igyál, mert ez izgatja az amúgy is túlterhelt gyomornyálkahártyát. Próbáld ki inkább a zöld teát: ez is felélénkít, viszont sokkal kíméletesebben, és még a lakomával küzdő gyomornak is segít.

Egy csésze gyógytea is jót tesz. A borsmenta hatása közismert: segíti az epeelválasztást, nyugtatja a gyomor-nyálkahártyát. Ezenkívül fogyaszthatsz édesköményből, gyömbérből, mezei katángból, borókából, lestyánból készített teákat is: mindegyik segít eloszlatni a teltségérzetet és serkenti az emésztést.

Finomak és jót is tesznek a különböző fűszerek. Például a fahéj közismerten hatékony teltségérzet, puffadás és egyéb gyomorpanaszok esetén.

Reggelenként fogyassz valamilyen probiotikus készítményt vagy egy pohár natúr joghurtot, hogy támogasd szegény, kimerülőfélben lévő emésztőszervrendszered.
   
Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt és sózatlan pörkölt mogyorót: ezek rostban gazdag ételek, így teltségérzetet okoznak anélkül, hogy elnehezítenének.

Fűszeres tej
Tégy egy pohár forró tejbe 1-1 késhegynyi őrölt fahéjat, kardamomot, valamint szegfűszeget és gyömbérport. Keverd össze, majd lassan kortyolgasd el.

Almaecet
Ha nem szereted a tejet, próbálkozhatsz az „almaecetkoktéllal” is. Ehhez keverj egy evőkanál almaecetet 3 dl meleg, de nem forró vízbe, és éhgyomorra hajtsd fel reggeli előtt. Ha nem bírod az ízét, keverhetsz hozzá egy kis mézet, vagy ízesítheted pár csepp citromlével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top