nlc.hu
Egészség

Házi praktikák gyomorégésre

Támad a gyomorsav? A legjobb házi praktikák

Ünnepekkor nehéz elkerülni a „túlevést”, és a gyomorégést, a gyomorsav túltengését. Íme, a természetes megoldások.

Adventkor rengeteg cikk szól arról, hogyan ne együnk sokat az ünnepek alatt. Sokat enni persze sosem kell, de miért pont ilyenkor kínoznánk magunkat az önmegtartóztatással? Muszáj legalább megkóstolni a legtöbb fogást… Aztán persze jön a telítettség-érzés, esetleg gyomorégés. A patika persze zárva. Szerencsére vannak természetes megoldások.

Miből tudhatod, hogy gyomorégésed van?

  • maró, savanyú érzet a torokban
  • gyomorfájdalom
  • teltségérzet, rossz közérzet
  • puffadás

A magyarázat

Ha zsíros, nehéz, fűszeres vagy savas ételeket eszel, könnyen rád törhet a gyomorégés, amikor a gyomorsav a gyomorból a nyelőcsőbe szivárog, például mert a kettő közötti izom nem zár megfelelően. Gyomorsav eredetileg azért keletkezik, hogy az élelmiszereket meg tudjuk emészteni. Ha viszont túl sok termelődik belőle, az már nemcsak kellemetlen, de még gyulladást, gyomorfekélyt is okozhat.

A megoldás

A gyógyszertárak sokféle savlekötőt kínálnak, csak hát nincsenek mindig nyitva – főleg ünnepek tájékán. Így érdemes házi módszerekben is gondolkodnunk.

Szódabikarbóna

Keverjünk el belőle egy teáskanálnyit egy pohár vízben, és igyuk meg – akár kis citromlével. Gyorsan hat, megszabadít a felesleges gázoktól is.

Édeskömény

Jó hatású mindenféle gyomorpanasz esetén. A belőle készült tea javítja az emésztést is.

Mentatea

Hatékony segítség reflux esetén. Akár magának a növénynek a friss levelét is elrághatjuk.

Gyömbér

Sokféle kórkép esetén ajánlják – gyomorpanaszoknál is segíthet, nyugtatja az emésztőrendszerünket. Magában is rágcsálható, vagy reszelve leforrázhatjuk.

Almaecet

Azt gondolnánk, hogy csak rosszat teszünk, ha savra savas itallal reagálunk, de furcsa módon az almaecet igenis jótékony hatású. Elég, ha elkeverünk két teáskanálnyit egy pohár vízben, és még étkezés előtt megisszuk, hogy a probléma ki se alakuljon.

Tiszta víz

Nem hangzik „gyógyszernek”, pedig az egyik legjobb. Hígítja ugyanis a gyomorsavat, amivel csökkenti az égő érzést.

A kanapén gondolkodni a legjobb.

A stressz a gyomrodnak is árthat (Fotó: pexels.com)

Megfelelő táplálkozás

A legtöbbféle tejtermék és fehérje jó hatású, és a teljes kiőrlésű szénhidrátok is hatékony savlekötők. Kerülni kell a túlzásokat fűszerezésben, zsiradékban, illetve az ételek hőmérsékletében. Természetesen ugyanígy tiltólistások a savas élelmiszerek (a gyümölcsök jellemzően ilyenek). Ha hajlamosak vagyunk a refluxra, jobb, ha többször eszünk keveset, mint ha egyszerre sokat. Így az emésztés is könnyebb. A túlevés viszont lazítja a gyomorszáj záróizomzatát. Nemcsak a gyakoriság fontos, de a körülmények is. Mondanunk sem kell, de ha kapkodva eszünk, az csak ronthat az állapotunkon.

Alvási helyzet

Ki gondolná, hogy ez is számít, igaz? Pedig nem mindegy, milyen pozícióban térünk nyugovóra. Mivel a gyomorkimenet testünk jobb oldalán van, megakadályozhatjuk a gyomorsav visszaáramlását, ha a másik oldalunkra fekszünk. Ezenkívül gyorsabban visszajut a folyadék a gyomorba, ha egy körülbelül 20 cm magas párnán alszunk.

Józanság

Biztosan sokaknak rossz hír, de az alkohol bizony tiltólistás. Ellazítja ugyanis az izmokat, ami savtúltengésnél hátrányos. Sajnos kedvenc kávénkat is mellőzni kell, de legalábbis gyengébbre cserélni.

Súlykontroll

Kutatások szerint összefüggés van a reflux kialakulása és az érintettek testtömeg-indexe között. Aki túlsúlyos, az háromszor nagyobb eséllyel ismeri meg a fenti panaszokat, mint az átlagos testalkatú emberek.

Öltözet

Furcsa lehet, de még az öltözködés is befolyásolhatja a tünetek kialakulását. A túl szoros ruházat ránk feszül, így a felesleges savat felnyomhatja a nyelőcső felé. Az övekkel ugyanez a helyzet. Pláne, ha még gazdagon is szedünk a svédasztalról!

Próbálj ki gyomorkímélő diétákat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top