Egészség

A rendszeres gyomorégés komolyabb betegség jele lehet

Ha valaki nem csak a karácsonyi összejövetelek és a lakodalmi eszem-iszomok után nyúl savlekötőkhöz, annál fennáll egy komolyabb emésztőszervi megbetegedés esélye. 

A gasztroözofageális reflux betegség lényege az, hogy a gyomor és a nyelőcső határán lévő záróizom nem zár rendesen, így a savas gyomortartalom egy része a nyelőcsőbe kerül. Ez égő, fájdalmas érzést kelt, ami idővel csak rosszabbodik, ahogy egyre nagyobb és mélyebben felmart területek alakulnak ki a nyelőcső nyálkahártyáján. További tünetek még a nyelési nehezítettség, a puffadás, a gyakori böfögés, kaparó érzés a torokban.

A nyelési nehezítettség a reflux gyakori tünete
A nyelési nehezítettség a reflux gyakori tünete

Ezek a tünetek annyira általánosak, főleg ha nem mindegyiket tapasztaljuk, hogy sokan nem fordulnak velük orvoshoz.

Ha azonban heti egy-két alkalomnál gyakrabban tapasztaljuk őket, vagy nagyon súlyosak a tünetek, feltétlenül keressük fel az orvost. Előtte azonban jegyezzük fel, általában mikor jelentkeznek a tünetek (étkezés előtt, alatt, után), mennyire súlyosak, milyen egyéb tüneteket tapasztaltunk. 

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top