Általánosan egészségesen
Nincs itt nagy varázslat, csupán kerülni kell azt, ami általánosan sem túl jó a szervezetünknek. Ilyenek az adalékanyagok, az ízfokozók, az üres kalóriák. Nem túl jók a konzervek és a késztermékek, és persze a cukor. Óvatosan használjunk gluténtartalmú élelmiszereket is!
Lassú evés
Aki habzsol, az sok levegőt nyel: egyenes út a puffadáshoz. Legalább 30 percet szánjunk a főétkezésekre – ez még nem is hangzik soknak, munka közben azonban általában ennyi időnk is alig van… E mellé jó, ha csend és nyugalom van körülöttünk – a tévé pedig szigorúan tilos! Tévézés közben mindig többet eszünk, mint anélkül.
Jó sorrend
Néha nem az számít, hogy mit eszünk, hanem az, hogy hogyan párosítjuk az ételeinket. Legjobb mindig a könnyen emészthetőkkel kezdeni, így haladjunk a nehezebbek felé. Tehát: gyümölcsök, zöldségek, hús, édesség.
Karfiol, bab, borsó
Ha komolyabb a baj…
laktóz-intolerancia
lisztérzékenység
hasnyálmirigy-elégtelenség
irritábilis bél szindróma
– ezek mind okozhatnak puffadást
Valószínűleg ez az a tényező, amiről a legtöbben tudnak. Vagyis hogy a fent említett élelmiszerek (és a hozzájuk hasonlók) nem barátai az érzékeny gyomrúaknak. Ennek az az oka, hogy például a hüvelyesek olyan szénhidrátokat és rostokat tartalmaznak, amelyeket a vékonybél nem képes lebontani, a vastagbél viszont már gázt képez… És akkor ott vannak még az úgynevezett keresztesvirágúak: a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta vagy a karfiol. Mindannyian olyan cukorfélét tartalmaznak, amiket szintén csak a vastagbél tud lebontani. Nyersen semmiképp ne együk ezeket, de a párolással is óvatosan!
Tej, tejtermékek
Hát igen, a másik mumus. A helyzet az, hogy az emberek egy része nehezen emészti ezeket, még azok is, akik nem kimondottan laktózérzékenyek. Enyhébb esetekben segíthetnek a probiotikumok, amúgy viszont csak a teljes tiltás hatékony.
Rostok
Nem könnyű emészteni őket, ugyanakkor mégiscsak jó hatásúak, mert serkentik a bélműködést. Úgyhogy az orvosok általában nagyon is javasolják azoknak, akik puffadással küzdenek. Az elején azért ne ’zöldséget zöldséggel’ módszerrel indítsunk…
Fűszerezés
Akinek érzékeny a gyomra, az általában tartózkodik ettől a kategóriától, pedig vannak olyan fűszernövények, amik épphogy segítő hatásúak. Ilyen például a menta, a kömény, a fokhagyma vagy az ánizs, kurkuma, gyömbér.
Folyadékpótlás
Szerencsére számos más szempontból is fontos ez a szervezetünknek, úgyhogy nyilván már te is tartasz az asztalodon egy kétliteres palackot. Természetesen vizeset, hiszen nincs is jobb (hasznosabb) ital annál! Kifinomultabb lelkek tehetnek bele citromot, uborkát, gyömbért: mind segíthetnek az emésztésben.
Alkohol, kávé
Tudjuk, csak szeretjük őket… Igen, e két, sokak által szeretett finomság a gyomornak sem tesz igazán jót. Hiába folyadékok, csak rosszabbat tesznek, főleg azoknak, akiknek amúgy is van alapproblémájuk. Fogyasztásukkor szervezetünk nemhogy nem hidratálódik, épp ellenkezőleg: vízhajtó hatásuk van.
Ecet
Nem hangzik túl jól, de nem olyan vészes. Ha nehezebbet eszünk, jobban érezhetjük majd magunkat, ha evés után egy kis kanál almaecetet feloldunk kevés vízben és elkortyoljuk. Gyomorégés, reflux esetén azonban ne erőltessük!
Mozgás
Ha csak egyhelyben ülünk, akkor a beleink is nehezebben mozdulnak. Márpedig a jó perisztaltika elengedhetetlen a táplálék hatékony feldolgozásában. Már egy kis séta is sokat számít, persze kicsit aktívabbak is lehetünk… főként, ha ülőmunkát végzünk. Sorolnunk sem kell, hogy mennyi még a jótékony hatása azon kívül, hogy az ennivaló jobban esik.
Masszázs
Nem mindenkinek van lehetősége sportolni. Ilyenkor a masszírozó mozdulatok is serkenthetik a gyomorműködést – persze ezzel ne az étkezés után próbálkozzunk! Illóolaj ajánlott (ebből erre a célra a borsmenta-olaj jó választás).
Gyógynövények
Tatárvirág, kamilla, kömény, citromfű, édesgyökér: csak néhány tipp a természet patikájából – ahogy mondani szokás. Ezen növények hatóanyagai között van, gyomorideg-nyugtató, és gyomorizom-ellazító is – ezeknek köszönhetően csökken a kellemetlen feszülés.
A cikk az Iberogast forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.