Életmód

8 érv, hogy mindennap egyél ananászt

Azt, hogy az ananász sikeresen veszi fel a harcot a narancsbőr ellen, és hogy kiváló zsírégető hatású, már jó ideje tudjuk. De sok más kedvező hatása lehet még a szervezetünkre, ha gyakran fogyasztjuk. Íme 8 érv, hogy egy nap se hagyjuk ki az ananászt.

A Közép- és Dél-Amerikából származó egzotikus gyümölcsöt, az ananászt Kolumbusz Kristóf hozta magával Európába 1493-ban. Nemcsak változatossá teheti étkezéseinket, de igencsak jótékony hatással van szervezetünkre is. Legkevesebb 8 érvet tudunk felsorakoztatni amellett, hogy mindennap együnk ananászt.

100 g ananász tartalma:

  • Kalória: 40 g
  • Fehérje: 0,5 g
  • Cukor: 10 g
  • Rost: 1 g
  • Nátrium: 2 mg
  • Kálium: 250 mg
  • Kalcium 17 mg
  • Foszfor: 8 mg
  • Vas: 0,5 mg

1. Elősegíti az emésztést

Ha emésztési zavaraid vannak, vagy gyomorbántalmak miatt gyenge az emésztésed, az ananász segíthet mindezt leküzdeni. Tartalmaz ugyanis egy bromelian nevű, fehérjebontó enzimet, mely felgyorsítja az emésztés folyamatát. De mindez csak a friss ananászra igaz, a hőkezelt, konzerv verzióra már nem.

Együnk mindennap ananászt!

2. Kordában tartja a cukorbetegséget

Igen alacsony cukortartalma miatt nincs különösebb hatással a vércukorszintre. Így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak belőle napi 10 dkg-ot.

3. A koleszterinszintet is helyre rakja

Nemcsak a cukorbetegeknek, de a magas vérkoleszterinszinttel rendelkezőknek is ajánlott az ananász rendszeres fogyasztása. Mindez magas rosttartalmának köszönhető, ami megakadályozza a koleszterin felszívódását a vérben és a rossz koleszterin lerakódását a vénákban.

4. Székrekedés ellen kiváló

Ananász a megfelelő megoldás, ha nincs rendszeres székletürítésünk. Magas rosttartalmának hála ezzel sem lesz több probléma.

5. Gyulladáscsökkentő

Az ananászban található bromelian enzim gyulladáscsökkentő hatású is. Kevésbé komoly gyomorbetegségek esetén akár a gyógyszert is ki lehet vele váltani. Sokfajta gyulladás esetén bevethető: hólyaghurut, gyomorhurut, vastagbélgyulladás vagy aranyér esetén.

6. Leszámol a narancsbőrrel

És ez az, ami nekünk az összes jótékony hatása közül a leginkább számít. Az ananászban lévő gyümölcssavaknak köszönhetően sikeresen veszi fel a harcot a combokon és a fenéken lerakódott narancsbőrrel.

Ananásszal a narancsbőr ellen

7. Hidratálja a bőrt

Mivel az ananász 90%-a víz, a rugalmas és hidratált bőr legfőbb szövetségese. Minél többet eszünk belőle, annál szebb lesz a bőrünk.

8. Szuper zsírégető

Számos tanulmány igazolja ezt a tényt. Ezt a szuper hatást megint csak a bromelian enzimnek köszönhetjük, amely serkenti a szervezet anyagcseréjét. Az ananász rosttartalma szintén a kezünkre játszik, hiszen megakadályozza a zsír felszívódását a bélben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top