Az egészséges életmód a táplálkozással kezdõdik

nlc | 2005. Június 03.





• Egyél kevesebb állati (telített) zsiradékot.


• Használj alacsony zsírtartalmú állati eredetű élelmiszereket, válaszd a sovány tejet, a zsírszegény joghurtokat és sajtokat.


• Próbálj meg minél több halat enni, lehetőleg hetente egyszer olajos hal (pl. hering, szardínia, tonhal, lazac) legyen ebédre vagy vacsorára.

• Fogyassz minél több gyümölcsöt, zöldséget. Naponta többször egyél belőlük, ahol egy adag 2-3 evőkanál zöldséget, vagy 1 egész (banán, narancs), 2-3 kisebb gyümölcsöt (szilva), egy kisebb tál gyümölcssalátát vagy egy pohár frissen facsart gyümölcslevet jelent.

• Válaszd a rostban gazdag, teljes kiörlésű gabonából készült péksüteményeket.

• Bár a cukrot egyáltalán nem kell kihagynod a táplálkozásodból, sőt nem is kell állandóan kerülni, de érdemes odafigyelni arra, hogy minél kevesebbet egyél belőle.

• Igyál sok folyadékot, célozd meg a napi 1,5-2 litert. Lehetőleg ásványvizet, 100%-os gyümölcslevet és tejet igyál. Alkoholból ne fogyassz mértéktelenül!

• A sóbeviteledet csökkentsd minimálisra. A só helyett inkább különböző fűszerekkel (lehetőleg zöldfűszerekkel) ízesítsd ételeidet.


• Ha eddig nem tetted, kezdj el szépen fokozatosan mozogni, mondjuk heti egy-két alkalommal





• Ne törjön le, ha a 30 perc soknak bizonyul. Eloször próbáld meg több részletben (3×10 perces vagy 2×15 perces) és egy-két hét után megint próbáld meg egyben a 30 percet.

• Próbálj meg változatos testmozgást végezni, hogy minden izomcsoportodat átmozgasd és ne legyen egyhangú. Hidd el, így több örömedet is fogod lelni benne!

• Vigyél rendszert az “edzéseidbe”. Járj társasággal mozogni, így nagyobb az esélye, hogy tartósan tudjátok egymást támogatni.

 








A flora honlapja»


Exit mobile version