Egészséges és nagyon finom! – Vigyázat, kipróbáltuk!

Összeállította:N.R. | 2008. December 01.
Általában azt gondoljuk, ami egészséges, az nem feltétlenül finom. Persze mindenki találkozott már téglakeménységű, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel, de nem kell ennek feltétlenül így lennie. Bár a házi kenyérsütés első ránézésre macerásnak tűnhet, de a végeredmény egész egyszerűen mennyei! Vigyázat, kipróbáltuk!

Az egészséges étkezésről nem a magas konyhaművészet jut az eszünkbe. Sajnos. Pedig kitűnő és egészséges alapanyagokból isteni ételeket lehet készíteni, ha megismerjük, elsajátítjuk és legfőképpen a mindennapokban gyakoroljuk az apró fogásokat, trükköket. Egészségünk igazán megér ennyi ráfordítást, többszörösen fogja meghálálni.
Az alábbi recepteket otthon is többször elkészítettem, és a hatás a teljes családi körben katartikus volt.

Rusztikus parasztkenyér

Hozzávalók:

Elkészítés:

A frissen megőrölt rozs- és tönkölylisztet egy nagyobb tálban jól összekeverjük. A közepébe egy mélyedést nyomunk, ahol a kovászt elkészítjük: az élesztőt 100 ml vízzel és egy kevés liszttel sűrű péppé összedolgozzuk. A kovászt liszttel befedjük.
15 percig kelesztjük.

Hozzáadjuk a tojást, a sót, a maradék vizet és a fűszereket. Kézzel 10 percig, dagasztógéppel 5 percig dagasztjuk. A tálat gondosan folpakkal lezárjuk, hogy a tészta ne száradjon ki.
30 percen át kelesztjük.

A megkelt tésztát beletesszük egy kivajazott, esetleg magokkal – pl. mák, szezám, fekete szezám, zabpehely stb. – megszórt, téglalap alakú sütőformába.

A tetejét nedves kézzel egyenesre simítjuk.
10 percen át kelesztjük.

A tetejét még egyszer benedvesítjük, esetleg magokkal megszórjuk.

Előmelegített sütőben a legmagasabb hőfokon 8 percig, majd 180-200 ºC-on további 30 percig sütjük. Rácsra borítva kihűlni hagyjuk.

 

Paradicsomos vajkrém

Hozzávalók:

Elkészítés:

Először mixerrel a vajat habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű paradicsompürét, majd a többi összetevőt.

 

A következő tanfolyam időpontja és témája:

December 6. (szombat) – Egészséges édességek adventra és karácsonyra

Trüffel- és túrópraliné-kockákCantuccini Csoki-karamell mignon Hógolyó Panettone Fahéjhold Petits fours Az éhségünket hokkaidotök-felfújttal csillapítjuk.

A tanfolyam végén közösen elfogyasztjuk az elkészített ínyencségeket.
Ár alkalmanként, személyenként: 12 000 Ft. – Az ár tartalmaz: minden szükséges alapanyagot és eszközt, ételt, italt, receptmappát.
A tanfolyam időpontja 10.00–14.00 óra, kizárólag előzetes bejelentkezésre.
Helyszín: Culinaris Tankonyha – Budapest III. ker., Perc utca 8.

Bejelentkezés: tel.: 312-16-46 vagy 30/273-62-77.

A tanfolyamot vezeti Toth Krisztina orvosilag akkreditált egészség- és táplálkozási tanácsadó és biovegetáriánus szakácsnő.

 

 

Exit mobile version