Az egészséges étkezésről nem a magas konyhaművészet jut az eszünkbe. Sajnos. Pedig kitűnő és egészséges alapanyagokból isteni ételeket lehet készíteni, ha megismerjük, elsajátítjuk és legfőképpen a mindennapokban gyakoroljuk az apró fogásokat, trükköket. Egészségünk igazán megér ennyi ráfordítást, többszörösen fogja meghálálni.
Az alábbi recepteket otthon is többször elkészítettem, és a hatás a teljes családi körben katartikus volt.
Rusztikus parasztkenyér |
Hozzávalók:
- 150 g rozs
- 350 g tönkölybúza
- 1 tk. akácméz
- 375 ml langyos víz
- 20 g élesztő
- 1 tojás (elhagyható)
- 1 ek. kristálysó
- 1-2 ek. pirított fűszer: köménymag (esetleg ízlés szerint koriander)
Elkészítés:
A frissen megőrölt rozs- és tönkölylisztet egy nagyobb tálban jól összekeverjük. A közepébe egy mélyedést nyomunk, ahol a kovászt elkészítjük: az élesztőt 100 ml vízzel és egy kevés liszttel sűrű péppé összedolgozzuk. A kovászt liszttel befedjük.
15 percig kelesztjük.
Hozzáadjuk a tojást, a sót, a maradék vizet és a fűszereket. Kézzel 10 percig, dagasztógéppel 5 percig dagasztjuk. A tálat gondosan folpakkal lezárjuk, hogy a tészta ne száradjon ki.
30 percen át kelesztjük.
A megkelt tésztát beletesszük egy kivajazott, esetleg magokkal – pl. mák, szezám, fekete szezám, zabpehely stb. – megszórt, téglalap alakú sütőformába.
A tetejét nedves kézzel egyenesre simítjuk.
10 percen át kelesztjük.
A tetejét még egyszer benedvesítjük, esetleg magokkal megszórjuk.
Előmelegített sütőben a legmagasabb hőfokon 8 percig, majd 180-200 ºC-on további 30 percig sütjük. Rácsra borítva kihűlni hagyjuk.
- Míg sül a kenyered, készítsd el hozzá ezt az egyszerű, egészséges és nagyon-nagyon finom kencét:
Paradicsomos vajkrém |
Hozzávalók:
- 125 g habosra kikevert vaj
- 200 g paradicsompüré
- 1 fej közepes nagyságú hagyma nagyon apróra felkockázva
- 2-3 közepes nagyságú répa igen finomra lereszelve
- bors
- kristálysó
Elkészítés:
Először mixerrel a vajat habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű paradicsompürét, majd a többi összetevőt.
A következő tanfolyam időpontja és témája:
December 6. (szombat) – Egészséges édességek adventra és karácsonyra Trüffel- és túrópraliné-kockák • Cantuccini • Csoki-karamell mignon • Hógolyó • Panettone • Fahéjhold • Petits fours • Az éhségünket hokkaidotök-felfújttal csillapítjuk. A tanfolyam végén közösen elfogyasztjuk az elkészített ínyencségeket. Bejelentkezés: tel.: 312-16-46 vagy 30/273-62-77. A tanfolyamot vezeti Toth Krisztina orvosilag akkreditált egészség- és táplálkozási tanácsadó és biovegetáriánus szakácsnő. |