11 diéta, amit biztosan kihagyunk |
Úgy tűnik, az ételek elnevezésére koncentráló fogyókúrázók, vannak a legnagyobb veszélyben. „A fogyókúrát szem előtt tartva a diétázók általában figyelnek rá, hogy ne válasszanak tésztát, hanem inkább a salátákra koncentráljanak – írják a kutatók (Caglar Irmak-Dél-Karolina Egyetem, Beth Vallen-Loyola Egyetem és Stefanie Robinson-Dél-Karolina Egyetem). – Ezzel azonban gyakran rosszabbul járnak, mintha tésztát választottak volna.”
Manapság ugyanis az éttermi saláták gyakran tartalmaznak olyan hozzávalókat, amiket szeretnénk elkerülni (hús, sajtok, kenyérfélék, tészta). A sült krumplit gyakran zöldségchipsként tüntetik fel, a turmixokat smoothie-nak nevezik, az üdítőket pedig ízesített víznek. „Idővel a diétázók már csak a termékek nevére koncentrálva azonosítják be a tiltott ételeket, ezért úgy gondolják, hogy az egészségtelennek bélyegzett tésztafélék valóban kevésbé egészségesek, mint az egészségesnek gondolt saláták, és nem vesznek figyelembe más szempontokat.”
A normálisan étkezők nem tulajdonítanak akkora jelentőséget az egészséges étkezésnek, így nem az ételek nevei alapján választanak.
Az egyik kutatás során a résztvevőknek különböző feltétekkel (zöldség, tészta, szalámi, sajt) készült salátát kínáltak, és megkérték őket, hogy döntsék el, az adott étel egészséges vagy nem. Amikor az ételt tésztának hívták, a fogyókúrázók kevésbé egészségesnek ítélték meg, mint akkor, ha salátaként tüntették fel. Egy másik felmérésben a résztvevőknek kis falatokat adtak ugyanabból a termékből, csak egyszer gyümölcsfalatoknak, máskor édességnek nevezték el. „A fogyókúrázók kevésbé egészségesnek ítélték meg a terméket, ha a termék neve az általuk károsnak tartott édességekkel került kapcsolatba.”
A kutatás részletes leírása a Journal of Consumer Research című szaklapban olvasható.
Forrás: medipress