Életmód

Megtalálták a jojóeffektus ellenszerét

A kínkeservesen leadott kilók rövid időn belül újra visszakúsznak. Ráadásul még több. De úgy tűnik, hogy sikerül felszámolni a jelenséget.
Megtalálták a jo-jo effektus ellenszerét A legőrültebb celebdiéták

Megtalálták a diétázók rémálmáért, a jojóeffektusért felelős enzimet. A kutatók egy egyszerű vérvizsgálattal rá tudnak mutatni, hogy kik lesznek hajlamosak kilóik visszaszerzésére. A hosszú távú megoldást azonban máshol kell keresnünk.

9 országban 96 diétázón végeztek kutatást, és megfigyelték, hogy a fogyókúrázók fele idővel visszaszedte magára a leadott kilókat. 34 proteint vizsgáltak a diétázók vérében és az angiotenzin-átalakító enzimet találták vétkesnek, amely az érfalak összehúzásában játszik döntő szerepet.
Eddig még tisztázatlan, hogyan dönti romba a diétázó eredményeit az angiotenzin, de nagy valószínűséggel a teltségérzetért felelős hormonon keresztül. A kutatások előrehaladás sok nő számára hozhat fellélegzést, ugyanakkor ellentétes hatást is kiválthat.

A testsúlyszabályozás igazi ellensége az akaraterő hiánya, mondta el kérdésünkre Kovács-Nagy Eszter Anna dietetikus. Az egészséges szemlélet kialakítása és az életmódváltás jelenti a hosszú távú megoldást. Testsúlytól függően heti 0,5–1 kg leadása tekinthető egészségesnek, ezért a jojóhatás nagyon veszélyes lehet a szervezetre. A lelki és pszichés következményein túl növeli a magas vérnyomás, keringési panaszok, diabétesz kockázatát. Így akár nagyobb veszéllyel jár, mintha bele sem kezdenénk a diétába.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top