A WebMD News egészségügyi hírportál szerint kitisztulhat a pattanásos arcbőr, ha alacsonyabb szénhidrát-tartalmú ételeket eszünk. Az aknés arcbőrt ugyanis a vér kiugróan magas inzulinszintje is okozhatja: ha csökken a vércukorszint, az hatással lehet a pattanásos bőrért felelős hormonrendszerre.
„Az alacsony glikémiás indexű (GI) ételek közreműködhetnek az akné hormonális szabályozásában” – fejtette ki Alan R. Shalita, a New York-i Egyetemhez tartozó Downstate Medical Center dermatológiai osztályának vezetője. Egyúttal arra bátorította az aknés bőrű pácienseket, hogy fogyasszanak kevesebb szénhidrátot, és ne vigyék túlzásba a tejtermékeket sem, mert azoktól is pattanásos lehet a bőrük.
Az alacsony glikémiás indexű étrendben jellemzően kerülni kell a fehér rizst, az édességeket és a fehér kenyérféléket, helyettük a zöldség, gyümölcs és hús fogyasztása ajánlott. Shalita szerint a csokoládéval az a helyzet, hogy az édesség cukor- és zsírtartalma kiválthatja a bőr irritációját.