Egyre csak hízik a magyar

nlc | 2014. Január 28.
A túlsúly problémája egyre drasztikusabban érinti a tizenéves korosztályt, és a 40 év felettiek a leginkább elhízottak.

A magyarok 20 százaléka túlsúlyos; ez az arány olyan drasztikus, hogy a legmagasabb az egész Európai Unió tekintetében – hívja fel a figyelmet a Fogyjonle.hu. A túlsúly legtöbb esetben már gyerekkorban jelentkezik, vagyis nemcsak a felnőtteket érinti a probléma, hanem már az 5–17 éves korosztály körében is jelentős az elhízottak aránya. Ha csak a gyermekeket vesszük alapul, az uniós felmérés alapján szintén nem állunk előkelő helyen: csak a görögök előznek meg bennünket.

Alig mozgunk

Magyarország rendkívül rossz uniós helyezését egyébiránt annak is köszönhetjük, hogy a magyarok ötöde naponta még 10 percnyi sétára sem szánja el magát, és a felnőtteknek mindössze fele végez viszonylagos rendszerességgel intenzív testmozgást, ami Németországban például 80-85 százalékra tehető.

2010-ben még mindig minden második magyar lakos BMI-értéke 25 feletti pontot ért el, vagyis a lakosságnak több mint a fele kisebb vagy nagyobb mértékben, de el volt hízva. A 18 év felettiek körében már minden második lakos túlsúllyal küzd. Ennek a rétegnek a kétharmada enyhén túlsúlyosnak tekinthető, tehát BMI-értéke 25 és 30 pont között van, egyharmaduk azonban már a jelentősen túlsúlyosak táborát gyarapítja.

Sehol a tudatos táplálkozás 

A magyarokban egyre inkább jelentkezik a hajlam az egészséges életmód irányába, bár ez még csak a táplálkozásban mutatkozik meg. A 18 éven felülieknek ugyanis mintegy 50 százaléka általában odafigyel arra, hogy mit eszik, 15 százalékuk minden nap nagy figyelmet fordít az egészséges étkezésre, a maradék 35 százalékot viszont egyáltalán nem érdekli, hogy mit és mennyit eszik.

Az országban jelenleg a 40 év felettiek korosztályában találunk a legnagyobb arányban elhízottakat: 60–75 százaléknyi a túlsúlyosak aránya, ráadásul ez mozgásszegény életmóddal is párosul. A fiatalabbaknál az elhízás nem ennyire gyakori (átlagosan 20 és 35 százalék), de ők is ugyanolyan mozgásszegény életmódot folytatnak, így a 18 és 40 év közöttieknek mindössze fele mozog rendszeresen.

A legfiatalabb korosztálynál sem rózsás a helyzet: már minden ötödik gyerek elhízottnak tekinthető. Vagyis míg korábban minden nyolcadik vagy kilencedik gyermek szenvedett súlytöbblettől, addig ma már minden ötödik az elhízás áldozata.

Exit mobile version