Kiderült, hogy a köles rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami segít a hajhullás leküzdésében. Rendszeres fogyasztása csodákra képes a hajhullásban szenvedőknél. Az egyetlen gabona, amiben teljes értékű fehérje található (lisztérzékenyek is fogyaszthatják). Lúgos kémhatású. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
A köles jelentős kovasavtartalma fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. Jótékonyan hat a kötőszövetek állapotára. A kötőszövet egyik legfontosabb alkotóeleme a kollagén, melynek fontos összetevője a szilícium. A szilícium jelentős szerepet játszik a haj, a bőr, a fogak, a szem és a körmök egészségének fenntartásában. Rugalmassá és fényessé teszi a bőrt, karbantartja az erek falát, a tüdő kötőszöveteit. A kölest bármilyen formában ehetjük: reggelire köleskásának, ebédre kölesfasírtnak, vacsorára pedig készíthetünk kölesből körözöttet is.
A köleskörözött receptjét itt találjátok, a Cafeblogon!