Stresszoldó technikák lámpaláz ellen

nlc | 2014. Október 01.
A stressz gyakran jelentkezik nyilvános szereplések alkalmával – legyen az egy fellépés vagy csak prezentáció a kollégák előtt. Az alábbi technikákkal mérsékelheted a lámpalázat!

Szilvi tizenhét éves, csinos, fiatal lány, és nagyon tehetséges csellista. A gimnázium mellett naponta kétszer jár a zeneiskolába gyakorolni, reggel, a tanítás előtt, és az órák után. Tanárai biztatják, hogy zenei pályára menjen, neki is ez leghőbb vágya, egy dolog áll az útjába, ez pedig a fellépések előtti stressz, mely megakadályozza abban, hogy a nyilvánosság előtt is megmutassa tudását.

A tehetséges zenész többféle módszert kipróbált, járt szakembernél is, a probléma azonban nagyon nehezen látszik megoldódni, pláne hogy nem csak téthelyzetben jön elő, hanem például egy röpdolgozat előtt is.

Készülj fel!

A leginkább magától értetődő jó tanács ebben a helyzetben az, hogy legyen az ember felkészült és magabiztos, higgyen magában, fogadja el magát az esetleges kudarcokkal együtt. Ez így nagyon jól hangzik, kérdés az, hogy a gyakorlatban hogyan tegyük ezt meg, illetve milyen kisebb praktikák léteznek arra, hogy túléljük a szerepléssel járó stresszt, legyen ez egy előadás, egy állásinterjú vagy bármilyen olyan helyzet, melyben mi vagyunk a középpontban.

Nagyon fontos első lépésben azt észben tartani, hogy aki eljött meghallgatni minket, azért teszi, mert érdekli az, amit mi mondani szeretnénk – bár ez az iskolai tanórákon nem maradéktalanul igaz. Mondjuk úgy, a legtöbb esetben nem azért jött, hogy kinevessen, hogy hibát találjon bennünk, hanem mert kíváncsi, tehát pozitív energiákat sugároz felénk, legyünk erre fogékonyak.

Kiegyensúlyozott életvitel

Sokat hallunk manapság a helyes táplálkozásról, kutatások szerint még ez is hatással van a lámpalázra. Fontos, hogy együnk kielégítő mennyiségű reggelit vagy ebédet, az éhség is növelheti a stresszhormonok szintjét. Egy zsírszegény étel, amely összetett szénhidrátokat tartalmaz – teljes kiőrlésű tészta, bab és rizs – jó választás lehet, a koffein- és cukorbevitelre azonban ügyelni kell, a túl sok kávé és édesség nem tesz jót ilyen esetben.

Az alkohol, a nyugtatók bizonyos esetben segíthetnek, bár például egy állásinterjún nem tanácsos illuminált állapotban megjelenni. A még nagyobb probléma ezekkel a szerekkel az, hogy ha nem találjuk el a megfelelő mennyiséget, nagyon kínosan kerülhetünk ki egy-egy helyzetből, sokkal inkább, mint ha izgalmunkban dadogunk, hadarunk vagy kapkodjuk a levegőt.

Rendezd a külsőd!

Akármennyire nem divatbemutatóra megyünk, igyekezzünk jól kinézni, a legjobb formánkat hozni. Ez magabiztosságot ad, ráadásul megelőzi azt, hogy szereplés közben amiatt aggódjunk, hogy szétesik a copfunk vagy felcsúszik a blézer, és kikandikál a kimoshatatlan, bár nagyon elhalványult kávéfolt a blúzon.

Amikor megszólalunk, igyekezzünk a számunkra kedves, szimpatikus emberekre nézni, mélyeket lélegezni, mert az idegesség összehúzza az izmokat. Nem árt továbbá ezt a kérdést időnként feltenni magunknak: “és mi van akkor, ha hibázunk, ha elfelejtünk valamit, ha zavarba jövünk, elpirulunk, esetleg nem tudunk válaszolni egy kérdésre?” Semmi. Igazán nagy dolgok sohasem múlnak kizárólag egyetlen szereplésen.

Exit mobile version