A szaloncukor-dilemma
Az, ha megeszünk belőle pár szemet, nem hiszem, hogy bárkinek is súlyos problémát okozna, de ne egész nap, és ne egy csomaggal. Helyette vegyünk a szaloncukor mellé datolyát, esetleg olajos magvakat. Ezek nem hizlalnak és még fontos tápanyagok is vannak bennük. Természetesen itt is a mérték, érték.
A következő a házi sütemények problémaköre. Itt mindenki egyből arra gondol, na ezt bizony semmivel nem lehet helyettesíteni. Dehogynem. Megválogatott alapanyagokból még finomabb süteményeket is tudunk készíteni, mint a megszokottak. Átalakíthatjátok akár a már megszokott, jól bevált recepteket is, csak helyettesítsétek a hozzávalókat az egészséges változatukkal!
Mit mivel helyettesíts?
- cukor helyett: eritrit, xilit, sztívia, méz
- fehér liszt (sűrítéshez is) helyett: tönköly teljes kiőrlésű, tönköly-fehérliszt, rizsliszt, maglisztek, szénhidrátcsökkentett lisztek
- köretek (fehér rizs, krumpli, fehér tészta) helyett: barna rizs, bulgur, köles, quinoa, jázminrizs, tönköly-durum teljes kiőrlésű tészták.
- fehér kenyér helyett: teljes kiőrlésű, pur-pur, tönköly, rozs, szénhidrátcsökkentett kenyerek
- nassolni valónak: magvak (kesudió, mandula, mogyoró – sótlan), aszalt és friss gyümölcsök
- tejtermékek: zsírszegény termékek (sajt, tejföl, tejszín, tej, túró), ha lehetőség van, cukormentes is (tejszín)
- húsok, halak: frissen a hentestől
- tej és cukros csokoládé helyett: holland natúr kakaóporok
- sütéshez, főzéshez használt étolaj/margarin helyett: kókuszzsír, extraszűz olívaolaj, esetleg vaj
- vaníliás cukor helyett: vaníliaaroma vagy vaníliarúd
- befőttek helyett: friss vagy fagyasztott gyümölcs
Halászlé mellé megfelelő minőségi kenyeret fogyasszunk, vagy egyáltalán ne együnk mellé kenyeret. A majonézes krumplisaláta is készülhet kevesebb light majonézzel, és több 10%-os tejföllel. A rántott ételeket is fel lehet dobni: például ha magunk készítünk régi tönköly- vagy teljes kiőrlésű zsemléből prézlit, vagy apró szemű zabpehelybe, magokba forgatjuk a husit, halat.
Mindezt tepsibe megsütve vagy éppen kókuszzsírban, még finomabb, mint a megszokott. A süteményekbe a cukrot természetes édesítővel váltsuk ki, a lisztet tönköly-, teljes kiőrlésű vagy bármilyen rostban gazdag, esetleg magliszttel. A töltött káposztára is mindenki azt mondja, hizlal, pedig lehet azt is barna rizzsel, pici kókuszzsírral készíteni, hozzá megfelelő tejfölt és kenyeret fogyasztani. A kókuszgolyót is lehet cukormentes kekszből, natúr kakaóporral, diabetikus lekvárral csinálni.
A NŐK LAPJA CAFÉ ADVENT ROVATÁBAN SZUPER KARÁCSONYI RECEPTEKET ÉS TIPPEKET TALÁLHATTOK!
ÜNNEPI MENÜ: MÁKOS BEJGLI MÁSKÉPPEN