Diéta karácsonykor – hogyan oldd meg a szaloncukor-dilemmát?

Zólyomi-Zsirkai Noémi | 2014. December 10.
Persze hogy karácsonykor (szinte) senki nem akar diétáról hallani. Íme néhány tipp azoknak, akik mégis szeretnének odafigyelni az ünnepek alatt is arra, hogy mit esznek.

A szaloncukor-dilemma

Az, ha megeszünk belőle pár szemet, nem hiszem, hogy bárkinek is súlyos problémát okozna, de ne egész nap, és ne egy csomaggal. Helyette vegyünk a szaloncukor mellé datolyát, esetleg olajos magvakat. Ezek nem hizlalnak és még fontos tápanyagok is vannak bennük. Természetesen itt is a mérték, érték.

A következő a házi sütemények problémaköre. Itt mindenki egyből arra gondol, na ezt bizony semmivel nem lehet helyettesíteni. Dehogynem. Megválogatott alapanyagokból még finomabb süteményeket is tudunk készíteni, mint a megszokottak. Átalakíthatjátok akár a már megszokott, jól bevált recepteket is, csak helyettesítsétek a hozzávalókat az egészséges változatukkal!

 Mit mivel helyettesíts?

Halászlé mellé megfelelő minőségi kenyeret fogyasszunk, vagy egyáltalán ne együnk mellé kenyeret. A majonézes krumplisaláta is készülhet kevesebb light majonézzel, és több 10%-os tejföllel. A rántott ételeket is fel lehet dobni: például ha magunk készítünk régi tönköly- vagy teljes kiőrlésű zsemléből prézlit, vagy apró szemű zabpehelybe, magokba forgatjuk a husit, halat.

Mindezt tepsibe megsütve vagy éppen kókuszzsírban, még finomabb, mint a megszokott. A süteményekbe a cukrot természetes édesítővel váltsuk ki, a lisztet tönköly-, teljes kiőrlésű vagy bármilyen rostban gazdag, esetleg magliszttel. A töltött káposztára is mindenki azt mondja, hizlal, pedig lehet azt is barna rizzsel, pici kókuszzsírral készíteni, hozzá megfelelő tejfölt és kenyeret fogyasztani. A kókuszgolyót is lehet cukormentes kekszből, natúr kakaóporral, diabetikus lekvárral csinálni.

A NŐK LAPJA CAFÉ ADVENT ROVATÁBAN SZUPER KARÁCSONYI RECEPTEKET ÉS TIPPEKET TALÁLHATTOK!

ÜNNEPI MENÜ: MÁKOS BEJGLI MÁSKÉPPEN

Exit mobile version