5+1 tipp, hogy a zsírból izom legyen

cafeblog/mozaikanya | 2015. Május 11.
Feszesebb és izmosabb testet szeretnél? Megosztom veled azokat a kipróbált tanácsokat, amiket az elmúlt években edzőktől, fitneszmodellektől, ultrafutóktól kaptam, és én is használok.

1. Kezd a napot kávéval vagy teával!

Én eddig is kávéval kezdtem, úgyhogy ez nem nagy áldozat. Az azonban kevésbé szimpatikus, hogy feketén kell(ene) inni. Úgyhogy csalok, és egy icipici tejport teszek bele. A cukor természetesen tilos, és az édesítőszert is jó lenne hanyagolni, ha képes rá az ember. És, hogy miért kell kávét inni? A koffein felgyorsítja a zsírégetést, így a reggeli edzést hatékonyabbá teszi. (A testépítők gyakran koffeintablettát szednek, de az hosszú távon sok kockázatot hordoz.) 

2. Eddz éhgyomorra!

Nagyon szeretem reggel az éhgyomri edzéseket, de én egyébként sem vagyok reggelipárti (és igen, állítólag a reggeli a nap legfontosabb étkezése blabla, de már számtalan vizsgálattal bebizonyították, hogy nem mindenkinek van szüksége bőséges reggelire), úgyhogy nem is érzem lemondásnak a dolgot. Abban az esetben, ha nagyon fáradtan, nyúzottan ébredek, pár falatot szoktam enni a biztonság kedvéért (például a saját készítésű zabkekszemből), de tényleg csak pár falatot. A profik szerint ugyanis, ha éhgyomorra edzünk, az sokkal hatékonyabban segít megszabadulni a zsírtól. Ilyenkor a szervezet kénytelen a tartalékokból (aka zsírból) előállítani a szénhidrátot, mert a gyomorban, vérben nem igazán talál könnyen lebonthatót. Persze, aki nem bírja a reggeli éhezést, annak eszébe se jusson ezt kipróbálni, de legalábbis tegyen néhány szem szőlőcukrot a zsebébe, mielőtt nekikezd a mozgásnak…

3. Váltakozó intenzitás

Ha az az elsődleges célod, hogy formásabb legyél, akkor a futóedzést érdemes bizonyos időközönként megszakítani, és közben erősítő gyakorlatokat végezni. Például 2 km után megcsinálni néhány guggolást és kitörést, aztán újabb 2 km, és jöhet a saját testsúlyos karizom erősítés. Végül még egy kis futás, és befejezésül a hasizom. Ha edzőteremben edzel, akkor kezdj egy kis kardióval, majd a súlyzózást is 20 percenként szakítsd meg egy 5-10 perces kardióval. Nagy vonalakban ez az intervall edzés. Előnye, hogy serkenti a szénhidrát-anyagcserét és az edzés után is tovább lesz aktív a szervezet zsírégetése.

A további két tippet a MozaikAnya blogon találod!

Exit mobile version