Döbbenetes éttermi bakik “mentes” fronton

cafeblog/allergia | 2015. Június 11.
Allergiásként, érzékenyként ki dühösen, ki tombolva, ki sírva röhögve fogadja a mentes ételek készítésével próbálkozó éttermek (és ismerősök) bakijait. Ha a rokonoknál nem is, de éttermeknél elvárnánk hozzáértést is.

Döbbenet, hogy hány szakmabeli nincs tisztában az élelmiszerek alapanyagaival, allergénjeivel és a biztonságos főzéssel és tálalással kapcsolatban.

Az alábbi mondatok közül egyik sem megfelelő diétás hozzáállás, sőt veszélyezteti a diétázót! Aki allergiás, akár anafilaxiás sokkot is kaphat az így tálalt ételektől!

Ha nagyon érzékeny vagy, csak olyan helyre érdemes menni, ahol külön tudják kezelni a mentes ételeket, és eleve a mentes ételek készítésére szakosodtak. Válassz megbízható helyet, ahol akarnak is, és tudnak is diétás ételeket adni.

Olyan apróság szinte említésre sem méltó, hogy a nem mentességre szakosodott éttermekben allergénnel szennyezett fakanalat, edényeket használnak, és gyakran ugyanabban az olajban sütik az allergént tartalmazó és a mentesnek mondott ételeket… Aki nagyon érzékeny, inkább ne vállalja be…

Folytatás az Allergia blogon!

Exit mobile version