Döbbenet, hogy hány szakmabeli nincs tisztában az élelmiszerek alapanyagaival, allergénjeivel és a biztonságos főzéssel és tálalással kapcsolatban.
Az alábbi mondatok közül egyik sem megfelelő diétás hozzáállás, sőt veszélyezteti a diétázót! Aki allergiás, akár anafilaxiás sokkot is kaphat az így tálalt ételektől!
- “Tejet nem tartalmaz! – De miért fehér? – Mert tejfölös!”
- “Csak szedje le a földimogyorót a tetejéről, és eheti is!”
- “Margarinnal készült! – Tejmentes margarinnal? – Hát nem minden margarin tejmentes?!”
- “Lisztmentes. A búzagyöngy köretnek pedig igazán finom, tudom ajánlani!”
- “A rántott hús bundáját csak le kell szedni, és kész is van a tojásmentes-gluténmentes étel!”
- “Csak kevés tojás van benne, annyi biztos nem árt!”
Ha nagyon érzékeny vagy, csak olyan helyre érdemes menni, ahol külön tudják kezelni a mentes ételeket, és eleve a mentes ételek készítésére szakosodtak. Válassz megbízható helyet, ahol akarnak is, és tudnak is diétás ételeket adni.
Olyan apróság szinte említésre sem méltó, hogy a nem mentességre szakosodott éttermekben allergénnel szennyezett fakanalat, edényeket használnak, és gyakran ugyanabban az olajban sütik az allergént tartalmazó és a mentesnek mondott ételeket… Aki nagyon érzékeny, inkább ne vállalja be…
Folytatás az Allergia blogon!