Ezért szeretek nő lenni

Jámbor Eszter | 2015. Június 22.
"Én szeretem, hogy nő vagyok" – hallom a konyhából anyukámat. "Szeretem a nőségemet és nem lennék férfi" – mondja apukámnak. Nagyon jó, ha ilyen anyukája van az embernek...

Anyukám tanított meg arra, ha jön egy méhe – igen, a Kisalföldön néha így mondják –, akkor ne sikítsak, hanem csak egyszerűen fogjam be a számat, vagyis tegyem a szám elé a kezem. Lefordítva a felnőtt életre: ha jön a probléma, akkor oldd meg, és ne pánikolj.

Az én nőségem része, hogy ne pánikoljak. Persze nem mindig jön ez össze, de ha sikerül megoldanom akár egy kisebb problémát – mondjuk egy csőtöréskor el tudom zárni a főcsapot –, akkor baromi büszke vagyok magamra, hogy nem sikítva rohantam a gangra a szomszédhoz segítségért.

Nagyon-nagyon sokáig nem szerettem nő/lány lenni.

Kis tinédzser korában jön rá az ember lánya, hogy nem bírja a nyomást: minden csaj osztálytársad nő akar lenni, és megy a kimondatlan verseny: kinek nőtt már melle, kinek jött már meg, aztán ki csókolózott már – hiszen ettől nő a nő, legalábbis ettől gondoltuk magunkat annak. Aztán persze ha vézna kis csontos rosseb vagy, akkor elbuksz ebben az ádáz versenyben, és nagyon nem érzed, hogy de jó a pörgős szoknya.

Úristen, amikor először nyitotta ki férfi előttem az ajtót, na akkor óriási nőnek éreztem magam. Mondjuk ma már a frász kitör, vagy legalábbis nem érzem azt, hogy ez jár nekem. (Persze ha félrelöknének az ajtóban, az meg rosszulesne.)

Exit mobile version