Diétás ebédreceptek

nlc | 2016. Április 04.
A fogyókúra nem feltétlenül jelent egyet a koplalással és önsanyargatással: néha elég, ha csak egyszerűen áttérsz egy új, egészségesebb étrendre. Az alábbi recepteket például nyugodtan beillesztheted már ebbe, mert amellett, hogy nagyon finomak és táplálóak, könnyen elkészíthetők és egészségesek is!

 

A fogyókúrázás életmódváltást jelent – ne is reménykedj abban, hogy azok a zsírpárnák nem jönnek majd vissza, amiket egy pár hetes intenzív koplalással adsz le. Tartós eredményt ezek a kampányszerű kúrák nem hoznak, viszont ha megtervezed az új életformád, ráállsz a rendszeres és mértékletes étkezésre, a régi, megszokott, de hizlaló ételeid helyett pedig új recepteket vezetsz be az étrendedbe, akkor fokozatosan – és tartósan! – megszabadulhatsz majd a felesleges kilóktól. Ehhez ajánlunk most három finom és egészséges ételt.

Diétás rakott zeller

Hozzávalók

• 1 fej zeller
• 6 főtt tojás
• néhány karika kolbász vagy virsli
• fűszerek: só, bors, natúr fűszersó
• fél liter 12 százalékos tejföl

Elkészítés

Első lépésként készítsd elő a zellert: szeleteld fel, és sós vízben főzd meg. Ezután főzd meg a tojásokat, és ezeket is vágd fel vékony karikákra. Amíg fő, a kolbászt is karikázd fel, a tejfölt pedig keverd el egy tojással, sóval, borssal és a natúr fűszersóval. 

Ha ezzel készen vagy, vegyél elő egy jénai tálat, és kend ki az alját olajjal, majd rétegesen rakd rá az alapanyagokat: egy sor zellert, tojást, kolbászt, és így tovább. Kevésbé lesz száraz, ha a rétegek közé tejfölt is teszel. Az utolsó réteg mindenképpen zeller legyen: ennek a tetejére öntsd rá a tejfölös mixet, majd 180 fokon előmelegített sütőben süsd addig, amíg a teteje szép barnás nem lesz.

Töltött padlizsán ricottával és paradicsommal

Hozzávalók

• 1 padlizsán
• olívaolaj
• só, bors, szerecsendió
• fél liter paradicsomszósz
• parmezán 

Hozzávalók a töltelékhez

• 1 bögre ricotta
• 2 ek. zabkorpa
1 tojás
• só, bors, friss bazsalikomlevél
1 zúzott fokhagyma

Elkészítés

A tisztára mosott padlizsán két végét nyesd le, és vágd fel vékony szeletekre, majd sózd be, és hagyd állni 10 percet.
Közben csináld meg a ricottás tölteléket: keverd össze az alapanyagokat a friss fűszerekkel.
Ezután a padlizsánszeletekről itasd le a vizet, szórd meg borssal, majd egy felhevített, olívaolajjal megkent serpenyőbe tegyél annyi szeletet, amennyi belefér. Pár percig süsd mindkét oldalát, majd tedd félre papírtörlőre, amíg a többi szelet el nem készül.

Ha ezzel megvagy, a paradicsomszószt ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval, és öntsd bele egy hőálló tálba. Tegyél 1-1 kanállal a töltelékből a padlizsánszeletekbe, és tekerd fel őket, úgy hogy a feltekert vége lefelé nézzen, és ne tudjon szétnyílni. Helyezd el egy hőálló edénybe a feltekert szeleteket, locsolj még a tetejére egy kis paradicsomlevet, és tedd be 180 fokon előmelegített sütőbe 20-25 percre. Akkor lesz kész az étel, ha a padlizsánok teteje szép aranybarna. Ezután szórd az egészet parmezánnal, és grillezd rá a tetejére.

Kéksajtos marhasteaksaláta

Hozzávalók a steakhez

• 2 szelet bélszín
• 2 nagy fej hagyma
• 4 krumpli
• só, bors
• olaj, balzsamecet
• 100 gramm kéksajt

Hozzávalók a salátához

• nagy adag vegyes saláta (fejes saláta, madársaláta, rukkola)
• lila hagyma
• koktélparadicsom
• pritaminpaprika

Hozzávalók az öntethez

• 2 evőkanál balzsamecet – én fügéset használtam
•  ½ teáskanál agávészirup vagy méz
• 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
• ½ teáskanál magos mustár
• 1 gerezd fokhagymapép
• só és bors

Elkészítés

A krumplikat mosd meg, vágd négybe, majd főzd puhára sós vízben. Közben a hagymát is vágd fel vékony szeletekre, és fonnyaszd meg kevés olajon és balzsameceten. Mikor kész, tedd egy hőálló edénybe, a kész krumplit is tedd rá, sózd és borsozd, és tedd be a grill alá, amíg szép aranybarna nem lesz a krumpli.
A salátához valókat alaposan mosd meg, aprítsd fel, készítsd el az öntetet és forgasd össze, majd tedd félre. Ha szeretnéd, a kéksajtot rámorzsolhatod a salátára, de sokkal finomabb, ha picit rágrillezed a steakszeletekre.

A legvégére hagyd a steaket, mert nagyon gyorsan elkészül. Serpenyőben hevíts egy kis olajat, és dobd rá a két hússzeletet. 2-2 percig süsd mindkét oldalát. Ha kész vagy vele, tedd ki egy deszkára, vágd fel csíkokra, tedd vissza a serpenyőre, rakd rá a sajtokat, majd dugd be a grill alá 1 percre, amíg a kéksajt ráolvad. Közben a salátát és a melegen tartott hagymás krumplit tedd ki a tányérokra, és a forró kéksajtos marhahúscsíkokat halmozd a tetejére.

Még több fogyókúra az NLCafén

Exit mobile version