Így dolgozhatsz nyugdíj mellett – 2 fontos szabály, amit ismerned kell

nlc | 2016. Szeptember 23.
Az állami nyugdíj sokszor alig elegendő a havi rendszeres kiadások fedezésére, ezért sokan vállalnak kiegészítő keresetet nyújtó állást mellé. Megmutatjuk, milyen szabályok vannak érvényben ezzel kapcsolatban.

A nyugdíj mellett általában különösebb megkötések nélkül vállalhatunk munkát, de természetesen itt is vannak kivételek, ezért jó, ha, ha tisztában vagyunk az ide vonatkozó két fontos szabállyal.

A versenyszférában nincs korlátozás

Akik öregségi nyugdíjban részesülnek – vagyis betöltötték a nyugdíjkorhatárt, és úgy vonultak vissza – korlátozás nélkül vállalhatnak munkát a versenyszférában. Ha viszont közalkalmazottként vagy hasonló jogviszonyban helyezkedünk el, akkor a nyugdíj folyósítását akkor is be kell szüntetni, ha öregségi nyugdíjat kapunk.

A nők kedvezményes nyugdíjánál kereseti korlát van

Azoknak a nőknek, akik korkedvezménnyel mentek nyugdíjba, csak egy bizonyos bérhatárig engedik a szabályok, hogy munkát vállaljanak nyugdíj mellett. Ez a korlát az érvényben lévő minimálbér mértékétől függ: a munkával megkeresett bérük egy év alatt maximum az aktuális tárgyév első napján érvényes bruttó minimálbér összegének 18-szorosa lehet. Ez az éves keretösszeg 2016-ban 1 998 000 forint. Azoknak a munkavállaló nőknek, akik korkedvezményes nyugdíjasként ennél többet keresnek, a következő hónap első napjától a tárgyév végéig (de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig) szüneteltetniük kell a nyugdíjellátás folyósítását. Ha a keretösszeget decemberben lépi át az ellátásban részesülő munkavállaló, akkor nem szüneteltetik az ellátás folyósítását, de vissza kell fizetnie annak decemberi összegét. Ez a szabály a szolgálati járandóságban részesülő személyekre is vonatkozik attól függetlenül, hogy férfi vagy nő az illető. Természetesen a nyugdíjat náluk is szüneteltetni kell akkor, ha közalkalmazotti, közszolgálati tisztviselői vagy hasonló jogviszonyban vállalnak munkát.

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLCafén

Mentés

Mentés

Exit mobile version