Így tanulj meg magasról tenni arra, hogy mit gondolnak rólad mások!

czv | 2017. Május 11.
Az érintett észre sem veszi, hogy azonnal alárendeli magát a másiknak, mindenben igazat ad neki, véleményét úgy alakítja, hogy a másik kedvében járjon. Elmondom, én hogyan váltam meg a megfelelési kényszeremtől.

Az egyik legundokabb dolog, amivel a sors az ember hátizsákját kitömheti, a megfelelési kényszer. Olyan erős belső hajtóerő ez, ami valamennyi gondolat és lépés elé beékelődik, hogy aztán egy másik irányba térítse a cselekvést. Kiköpött olyan, mint a vasúti váltó: az ember, bár Rómába vett jegyet, észrevétlen mégis Kőbánya-Kispesten eszmél, mert a kalauz azt mondta, hogy az a jó. A megfelelési kényszer súlyos stádiumban nem nagyon disztingvál: kiterjed mindenkire, ismerősre és ismeretlenre, és már a kapcsolatteremtés első pár századmásodpercében automatikusan működésbe lép. Az érintett észre sem veszi, hogy azonnal alárendeli magát a másiknak, mindenben igazat ad neki, véleményét úgy alakítja, hogy a másik kedvében járjon. A munkahelyen ez többek között azzal jár, hogy minden létező munkára igent mond, a baráti körben ő lesz mindenki lelki szemetesládája, magánélete pedig úgy alakul, ahogy párja azt megálmodta. Nem kell elmagyarázni, megfelelési kényszer mellett az ember szépen-lassan elveszíti kapcsolatát tulajdon életével, énjével és vágyaival, aminek az égvilágon semmi értelme nincsen. 

Sajnos ettől a “képességtől” megszabadulni nem könnyű, de nem is lehetetlen: nekem 25 évbe telt, mire rengeteg munkával és nem kevés megtelt hócipővel búcsút intettem neki. 

 

 

Exit mobile version