A magyarok szerint jobb volt az élet 50 évvel ezelőtt, mint ma

nlc | 2017. December 06.
Készült egy nemzetközi felmérés arról, hogy a különböző országok állampolgárai szerint mikor volt jobb élni az adott államban: most vagy 50 évvel ezelőtt. A magyarok között kicsivel többen vannak azok, akik visszasírják a Kádár-korszakot.

A washingtoni székhelyű Pew Research Center öt kontinensre részlegesen kiterjedő felmérése szerint a jelenlegi helyzetről a legjobb véleménnyel Vietnam van, az itteni válaszadók 88 százaléka gondolja úgy, hogy ma jobb az élet, mint fél évszázaddal ezelőtt. Ez persze, nem annyira meglepő, hiszen akkoriban zajlott a vietnámi háború. Tanulságos, hogy Vietnám után a második és a harmadik helyen is olyan országok állnak, amelyek fejlődése az utóbbi évtizedekben gyorsult fel látványosan: Indiában az emberek 69 százaléka, Dél-Koreában pedig a 68 százaléka látja jobbnak az életet most, mint régen.

Többek között Németország, Törökország, Lengyelország, Spanyolország és Izrael állampolgárai is inkább elégedettek a jelennel, mint elégedetlenek, ugyanakkor sok olyan európai ország van, ahol a válaszadók többsége szerint jobb volt az élet 50 évvel ezelőtt. Magyarországon például a válaszadók többsége így gondolkodik – ha csak egy hajszálnyi különbséggel is: 39 százalékuk szerint a 60-as évek vége jobb időszak volt, míg csak 32 százalékuk tartja jobbnak a jelent. 

A legelkeseredettebben a jelent a hatalmas gazdasági válsággal küzdő Venezuela látja (itt mindössze a válaszadók 10 százaléka érzi úgy, hogy elégedettebb a jelennel). A szintén gazdasági gondokkal küzdő Görögországban is többen látják borúsan a jelent, mint a fél évszázaddal ezelőtti múltat, de a franciák és az olaszok is inkább pesszimisták a mosttal kapcsolatban.

Címlap: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Exit mobile version