nlc.hu
Életmód

Fejlemények a Gázában rekedt magyarokról

Majdnem sikerült kihozni a Gázában rekedt 15 magyart – Szijjártó elárulta, min bukott el a kimenekítés

Szülők és gyerekek is vannak közöttük.
Gáza

Folyamatos a kapcsolattartás a Gázai övezetben rekedt 15 magyarral, a kormány azon dolgozik, hogy egy nemzetközi megállapodás keretében az érintetteket biztonságba lehessen helyezni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szülők és gyerekek is vannak a 15 magyar között.

Azon dolgozunk, hogy legyen egy olyan nemzetközi összefogás, akció, megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy mindenki, de számunkra nyilván a legfontosabb, hogy az a 15 magyar, aki szeretne biztonságban lenni, és adott esetben szeretné elhagyni Gázát, ők ezt meg is tehessék” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki elárulta, hogy egyszer már majdnem sikerült a csoport egy részének kijutni Gázából.

Tájékoztatása szerint három ellenőrzőponton kell átjutnia annak, aki Gázából a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptom felé akar távozni, és kettőn már át is jutottak, amikor biztonsági okokból végül visszafordították őket. Szijjártó elmondta, hogy ekkor beszélt egyiptomi kollégájával is, és Kairó engedélyt is adott az érintetteknek az országba való belépésre, de sajnos nem érték el azt a pontot, ahol ez már fizikailag lehetővé vált volna.

Ez most már jó ideje történt, több mint 10 napja, így azt hiszem, nem sodortam veszélybe senkit azzal, hogy erről most beszéltem” – fogalmazott a tárcavezető.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, Doaa Albaz/Anadolu via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top