nlc.hu
Aktuális

Magyarok a Gázai övezetben

Kiderült: 15 magyar van a Gázai övezetben, de egyelőre nem tudja kimenekíteni őket a külügy

Folyamatos kapcsolatban van velük a külügy.
Gáza

Tizenöt magyar van a Gázai övezetben, de egyelőre nem tudják kihozni őket, ugyanakkor a külügyminisztérium folyamatosan egyeztet az evakuációs lehetőségekről – értesült a hvg.hu. Minderről Paczolay Máté külügyi szóvivő beszélt a portálnak.

Az ott tartózkodó magyarokkal a külügy folyamatos kapcsolatban van. A tárca úgy tudja, rendkívül nehéz helyzetük ellenére épségben vannak. Paczolay elmondása szerint vizsgálják az evakuációs lehetőségeket és „minden számításba vehető nemzetközi partnerrel” egyeztetnek a kimenekítésük érdekében.

Az izraeli légierő amúgy hétfőre virradóra ismét intenzíven bombázta a Gázai övezetben a területet uraló és Izraelt megtámadó Hamász iszlamista terrorszervezet katonai létesítményeit, közben pedig folytatódott a gázai civilek menekülése a várható izraeli szárazföldi hadművelet elől az övezet déli részébe. 

Mint arról beszámoltunk, a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és vízellátást, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

Kiemelt fotó: Ali Jadallah/Anadolu via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top