nlc.hu
Aktuális

Dósa D. Bálint az izraeli hadseregben

Megsebesült Gázában a Fradi volt kézilabdázója, deszantosként harcolt a Hamász ellen Dósa D. Bálint

Küldetésnek érezte a sportoló, hogy beálljon az izraeli hadseregbe.
izraeli háború

Repeszek fúródtak Dósa D. Bálint testébe, ahogy felrobbant mellette egy tankelhárító gránát. A rakétát egy Hamász-terrorista lőtte a magyar fiatalember és társa felé, akiknek az volt a feladatuk, hogy védjenek egy iskolaépületet. Bálint 2018-ban még a Ferencváros kézilabdacsapatában játszott, azóta azonban az izraeli hadsereg deszantosa lett – írja a Blikk.

Állítása szerint egyfajta küldetésnek érezte, hogy Izraelbe menjen és katonának álljon, miközben idehaza soha nem volt semmilyen köze a katonáskodáshoz. Ejtőernyősnek jelölték ki, 12 hónapig tartott a kiképzés, amelyről azt mondta az exkézis, hogy nagyon kemény volt. 

A tavaly októberi terroristatámadás után először  a kibucok megtisztítására vezényelték, majd pedig Gázába küldték az egységével. „Az volt a feladatunk, hogy elfoglaljunk egy iskolaépületet, amit a terroristák menedéknek használtak” – mesélte a lapnak, ám a művelet közben egy gránát csapódott a falba Bálinték mellett, a robbanás pedig rengeteg repeszt szórt szét. „Az egyik legnagyobb a combom felső részén talált el, de hálát adok az Úrnak, hogy a főütőerem mellett néhány centiméterrel fúródott belém” – emlékezett vissza Bálint, aki amint felépül, azonnal visszamegy a katonatársaihoz.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy 3 ezret megsebesítettek, valamint legkevesebb 199 embert elraboltak. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről. Az izraeli hadsereg december 18-i jelentése szerint még 129 Izraelből elhurcolt túsz van a Hamász fogságában, akik közül húsznak már csak a holttestét őrzi a terrorszervezet fogolycserealku reményében.

Kiemelt fotó: illusztráció, Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top