nlc.hu
Aktuális

Magyar-izraeli férfit gyilkolt meg a Hamász

Egy háromgyermekes magyar-izraeli férfi is a Hamász áldozata

Sokáig lehetséges túszként tartották nyilván, ám most előkerült a holtteste.
izraeli háború

Bejelentette a Beeri kibuc, hogy az október 7-e óta eltűntként nyilvántartott Ilan Weiszt, a magyar állampolgárságú, háromgyermekes édesapát még aznap megölték a települést elözönlő terroristák – írja a hetek.hu. Az 56 éves férfit lehetséges túszként tartották nyilván csaknem 3 hónapon át, miután a holttestét sokáig nem találták meg a hatóságok.

Feleségét, Shirit és legfiatalabb lányát, Nogát elrabolták aznap a Hamász fegyveresei. Ők a túszalku során, 50 napnyi rabság után szabadulhattak ki Gázából.

Ami a túszok sorsát illeti, a Hamász még december 21-én azt közölte, hogy Izrael csak abban az esetben kaphatja vissza élve az övezetbe elhurcolt izraeli túszokat, ha leállítja a Hamász elleni háborút. “Az Izrael által kitűzött cél, az ellenállási erők felszámolása, nem fog megvalósulni. Izrael nem tanul a történelemből, és továbbra is ugyanazokat a hibákat követi el, amelyek tudatlanságából és a palesztin nép ismeretének hiányából fakadnak” – jelentette ki a szervezet katonai szárnyának szóvivője, Abu Obeida.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy 3 ezret megsebesítettek, valamint legkevesebb 199 embert elraboltak. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről. Az izraeli hadsereg december 18-i jelentése szerint még 129 Izraelből elhurcolt túsz van a Hamász fogságában, akik közül húsznak már csak a holttestét őrzi a terrorszervezet fogolycserealku reményében.

Kiemelt fotó: illusztráció, Maja Hitij/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top