nlc.hu
Életmód

Izraelben rekedt roma turistacsoport

Izraeli háború: magyarországi roma turistacsoport rekedt Izraelben

Sokan már élelmet és vizet sem tudnak venni maguknak, mert elfogyott a pénzük.

Egy 120 fős roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren az Izraelt ért terrortámadások közepette – értesült az rtl.hu. Ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt a portálnak, hogy felvette a kapcsolatot a tel-aviv-i magyar nagykövetséggel, hogy minél előbb védelmet biztosítsanak a bajbajutott turistáknak, ezt követően a szállodájukból rendőri-katonai kísérettel jutottak ki a reptérre, ám az esti járatukat törölték, így nem tudni, mikor juthatnak haza Magyarországra.

Elmondása szerint többeknek már elfogyott a pénze, így nem tudnak már élelmet és vizet sem venni maguknak, nemhogy repülőjegyet vásárolni. A konzulátus munkatársa ugyanis azt mondta neki, hogy saját magukról kell gondoskodniuk. Jelenleg mindannyian a reptéren tartózkodnak.

Járattörlések és -felfüggesztések

A szóban forgó repülőtér egyelőre nem zárt be, de egyes légitársaságok törölnek járatokat.

izraeli háború

Izrael megtorló légi csapásokat hajtott végre Gázában – Fotó: Ashraf Amra/Anadolu Agency via Getty Images

A Wizz Air felfüggesztette járatait Budapest, illetve Debrecen és Tel-Aviv között a szombati izraeli légitámadások miatt, egyeztetve a helyi és nemzetközi hatóságokkal. 

A szombat hajnalban Budapestről indult járat biztonságban leszállt az izraeli repülőtéren, ám onnan utasok nélkül tért haza. A Debrecenből Tel Avivba tartó járat biztonsági okokból már a ciprusi Lárnaka Repülőtéren szállt le. Az utasokat onnan a Wizz Air visszaszállítja Debrecenbe.

Váratlan offenzíva

A Hamász fegyveresei meglepetésszerű, összehangolt támadást hajtottak végre szombaton Izrael ellen, eddig mintegy 150 ember halálát és 1100 sebesülését okozva, valamint elraboltak több tucatnyi izraelit. Jelenleg több mint 20 helyen folyik harc a Hamász fegyveresei és izraeli katonák között.

Irán

Irán-szerte számos városban ünneplik az Izrael elleni Hamász-támadást – Fotó: Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images

Becslések szerint ezer hamászos terrorista hatolt be izraeli területre a Gázai övezetből, de sokat közülük megöltek az izraeli biztonsági erők. A szárazföldi támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek ki Izraelre szombaton.

Izrael – a terrortámadások nyomán – teljes mozgósítást rendelt el, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig kijelentette: “Izrael háborúban áll”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top