nlc.hu
Életmód

Nőtt az izraeli túszok száma

12 éves Harry Potter-rajongó kislány is a megölt izraeli túszok között

Nagymamájával együtt hurcolták el és gyilkolták meg.

Két elrabolt izraeli holttestének megtalálásával 203-ra emelkedett a Hamász által túszul ejtettek száma – jelentette be Izrael. A 80 éves Carmela Dant és az asszony 12 éves unokáját, Noya Dant a Nir Oz kibucban ejtették foglyul, az otthonukból rabolták el és hurcolták el őket. A közösségi médiában közzétett megható bejegyzés szerint az autista Noya nagyon kedves gyerek volt és nagy Harry Potter-rajongó. Az áldozatok többi családtagjáról egyelőre semmi információ sincs, valószínűleg ők is túszok.

Palesztin foglyokat kérnek cserébe

Magas rangú tisztek is vannak az elhurcolt izraeliek között – közölte még hétfőn Hálid Mesál, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet volt vezetője. Elmondása szerint a szervezet minden erőfeszítést megtesz, hogy a túszokat nyomásgyakorlási eszközként felhasználja az izraeli börtönökben raboskodó hatezer palesztin fogoly szabadon engedése érdekében.

kibuc

Szétlőtt ház egy izraeli kibucban, az ott élt 5 fős családot elhurcolta a Hamász – Fotó: Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Abu Obeida, a szervezet fegyveres ágának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője egy közzétett videófelvételen arról számolt be, hogy 200-250 izraeli túszt tartanak fogva a Gázai övezetben. Elmondta, hogy 200 túszt a Hamász, a többit egyéb szélsőséges csoportok tartanak fogva. Azt állította, hogy „a külföldiek nem foglyok, hanem vendégek a Gázai övezetben”. Hangsúlyozta, hogy el fogják engedni őket, „amint a jelen körülmények véget érnek”.

Megrázó túszvideó

A Hamász közzétett egy videót is az egyik túszról. Ez az első ilyen felvétel, amit nyilvánosságra hoztak. Ezen egy fiatal nő látható, akinek bekötözték karján lévő sebét. „21 éves vagyok és Shohamból jöttem” – mondja a nő a közel egyperces felvételen. Hozzátette, hogy jelenleg a Gázai övezetben van és ott egy kórházban kapott ellátást. „Hozzatok ki innen, amilyen gyorsan csak lehet” – kérte.

Egyelőre nem tudni, hogy a videó pontosan hol, mikor és milyen körülmények között készült. Egy izraeli állampolgárról van szó, aki francia állampolgársággal is rendelkezik, és Izrael déli részén jelentették eltűntként a Hamász támadása nyomán.

Az USA mindent bevet

Joe Biden amerikai elnök támogatásáról biztosította szerdán Izraelt, és humanitárius segélyeket sürgetett a gázai civileknek. Találkozott a Gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli családjának képviselőivel. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok „minden követ megmozgat a túszok kiszabadítása érdekében, ez a legfontosabb kérdés”.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legkevesebb 199 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről.

(Telex / MTI-hírek)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top