nlc.hu
Aktuális

Női sorsok a palesztin-izraeli háborúból

„Mit tettek a gyerekeim, hogy ezt érdemeljék?”- Női sorsok a palesztin-izraeli háborúból

Szombat óta civilek tömegei halnak meg, sérülnek meg, tűnnek el a Gázai-övezetben kirobbant háborúban. Azóta számtalan történet került napvilágra elrabolt lányokról, gyermekeiket féltő, védő anyákról. Nőkről, akik próbálnak túlélni a földi pokolban.

Szombat óta zajlik a háború Izrael és az országra támadó Hamász terrorszervezet között, amelynek egyre több a civil áldozata. Ahogy azt az nlc is megírta szombat reggelre virradóan hatalmas volumenű és jól kitervelt rakétatámadás érte Izraelt: a Gázai övezetből Izrael déli és középső részére több ezer rakétát lőttek ki. A Hamász fegyveres terroristái mindeközben benyomultak Izraelbe, és nemcsak túszokat ejtettek, de megannyi izraeli katonát és civilt is megöltek.

Hétfőn és kedden az izraeli vadászgépek „soha nem látott mértékű” csapást mértek a Gázai övezetre; az interneten terjedő videók szerint az izraeli erők körbevették Gázát, ráadásul fel is függesztették a víz, áram, és élelmiszerellátást is a világ egyik legsűrűbben lakott településén. Mindezeken túl Izrael felhagyott az úgynevezett kopogtatóbombák használatával, amelyekkel eddig a palesztin lakosságot figyelmeztették a légi csapások előtt. 

Ahogy az a háborúknál ez lenni szokott, mindkét oldalon a civil lakosság szenved a legtöbbet. A nemzetközi médiában egyre több nő mesél arról, hogyan élik túl a mindennapokat a szűnni nem akaró támadások, a veszteségek és a rettegés árnyékában. Van, aki a családját próbálja védeni, mások fegyvert ragadnak, míg megint mások a szolidaritást próbálják megerősíteni.

Nadia-El Nakla szülei Gázában rekedtek egy látogatás során

Humza Yousaf skót első miniszter felesége elmondta, hogy szülei Gázában rekedtek, és rettegnek attól, mi történhet ezután. Nadia El-Nakla hozzátette a BBC News-nak, hogy az elmúlt napokban néhány rokona otthonát rakétacsapások semmisítették meg. A miniszter feleségének szülei, Elizabeth El-Nakla és Maged El-Nakla, Dundee-ban élnek és a múlt héten azért utaztak Gázába, hogy meglátogassák fiukat – egy négygyermekes édesapát – és El-Nakla 92 éves anyját, aki beteg.

Nem gondolták, hogy hirtelen háborús helyzetbe kerülnek.

„Anyám azt mondja, hogy folyamatosan bombázzák őket a szárazföldről, tengerről és levegőből is” – mondta  BBC-nek Nadia, majd hozzátette: „Félek, hogy soha többé nem fogom látni őket.”

A miniszter családja a beiktatáson (fotó: Andrew Milligan/PA Images via Getty Images)

A miniszter családja a beiktatáson (fotó: Andrew Milligan/PA Images via Getty Images)

A légicsapások kezdete óta a nagynénjének és az unokatestvérének az otthonát már lebombázták. El Nakla félti a testvérei gyermekeit is, különösen a nyolchetes unokaöccsét, aki minden egyes becsapódó bombára csapod a kis karjaival félelmében. „Attól félek, hogy a kis szíve nem bírja ezt a folyamatos bombázást.” Yousaf eközben sürgette a külügyminisztert, hogy kérjen tűzszünetet Izraelben és Gázában. James Cleverlynek írt levelében az első miniszter arra buzdította, használja ki az Egyesült Királyság és Izrael közötti jó kapcsolatot annak érdekében, hogy a gázai civilek számára lehetővé tegyék a rafahi határon keresztüli távozást. Ezt írta: „Túl sok ártatlan ember vesztette életét már a Hamász e teljesen indokolatlan és jogtalan támadásai következtében.

Azonban az ártatlan férfiak, nők és gyermekek nem fizethetik meg, és nem is kell megfizetniük egy terrorista csoport tetteit.

Inbar Lieberman, a kibuc hőse

A jelenleg is tartó közel-keleti konfliktusban Inbar Lieberman története rabul ejtette a világot. A 25 éves izraeli nő rendkívüli bátorságról és hősiességéről tett tanúbizonyságot, amikor Nir Ami kibuc biztonsági koordinátoraként, megmentette közösségét a bajtól. A fiatal nő ezt úgy érte el, hogy a kibuclakókat a több mint kéttucatnyi előrenyomuló terrorista ellen irányította, és végül áthatolhatatlan erőddé változtatta Nir Amot.

Inbar profilképe a Facebookon

Inbar profilképe a Facebookon

Azon szombaton, amikor robbantások hangjai törték meg Nir Am békéjét, Inbar azonnal tudta, hogy ez nem tipikus rakétatámadások, amelyek a régióban mára megszokottá váltak. A fenyegetés szokatlan természete gyors cselekvésre késztette Inbart. Rohant, hogy kinyissa a fegyvertárat, 12 tagú biztonsági csapatát lőfegyverekkel szerelte fel, és kidolgozta, hogyan reagáljanak a támadásra. Inbar úgy helyezte el osztagát a településen, hogy végül a támadók visszavonulót fújjanak. A fiatal nő alig négy óra leforgása alatt öt terroristát semlegesített egyedül, honfitársai pedig további 20-at. A történetét a közösségi média is felkapta, és legendásnak ismerte el Inbar tetteit. Nir Am egyébként azon kevés közösségek közé tartozott, amelyeken a Hamász terroristái ugyan megpróbáltak áttörni, de határozottan visszaverték őket.

“Mit csináltak a gyermekeim?”

Egy gázai anya, Emmah Thahir egy légicsapást követően összepakolta családja holmiját, és egy autóba tette mind a hat gyermekét. Sírva kérdezi: „Mit tettek a gyerekeim, hogy ezt érdemeljék?” Gázában egyre több család zsúfolódik be az ENSZ iskoláiba menedéket keresve az izraeli légicsapások elől. Az izraeli hatóságok válaszul a szörnyű terrorcselekedetre, feldúlták Gázát, és szigorúbb blokádot vezettek be a szűk, zsúfolt palesztin enklávéban, elzárva az áramot, a vizet, az élelmiszert és az üzemanyagot.

Emmah Thahir a Reutersnek elmondta, fogalma sincs, hová menjen a férjével és kisgyerekeivel. „A tegnap éjszaka volt a legnehezebb éjszaka, amit a toronyházban töltöttünk. Az összes környező területet célba vették, és a gyerekek megrémültek.” A légicsapások robbanásai megsemmisítették a lakásuk erkélyét és ablakait, így kimentek az utcára, amíg a mentő értük nem jött.

„Mit tettek a gyerekeim, hogy ezt érdemeljék?… Mi a mi hibánk? Mit csináltak a gyerekeim? Nincs áram, internet, étel és víz.”

Hozzátette, nincs hova menniük azután, hogy két, számukra menedéket kínáló ember otthona is megsérült. Emmahon kívül még rengeteg más nő és anya küzdhet hasonló helyzettel, ráadásul sokuknak a temetést is meg kell oldaniuk, hiszen a hatóságok arra kérték a családokat, hogy gyűjtsék össze és vigyék el a hullaházakból rokonaik holttestét, hogy ezzel is helyet biztosíthassanak a még érkező halottaknak.

„Hagyjátok abba gyerekeink megölését!”

Palesztin és izraeli nők százai tüntettek október 4-én, szerdán Jeruzsálemben és Ciszjordániában, az izraeli-palesztin konfliktus befejezését követelve. „Békét akarunk” – skandálták a demonstrálók, akik közül sokan fehérbe öltöztek, és „Hagyjátok abba a gyerekeink megölését” feliratú plakátokat tartottak a kezükben. „Az üzenetünk az, hogy azt akarjuk, hogy gyermekeink éljenek, ne pedig meghaljanak” – mondta Huda Abu Arqoub palesztin aktivista, a Szövetség a Közel-Kelet békéjéért civil szervezet igazgatója az AFP-nek. Hozzátette: „Ez az első alkalom, hogy egyenrangú, valódi partnerséget alakítunk ki izraeli és palesztin nők között.”

„A cél az, hogy az izraeli és a palesztin anyák közös felhívást intézzenek a vezetőikhez, amelyben arra kérik őket, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, hogy végre diplomáciai megegyezésre jussanak” – mondta Pascale Chen, a Women Wage Peace koordinátora.

Megvendégelte a terroristákat, ennek köszönheti életét

Amikor szombaton a Hamász terroristái megszállták Rachel Edry otthonát a Gázai övezet-beli Ofakimban, a nő hihetetlen dolgot tett: udvariasan fogadta őket. A terroristák 15 órát töltöttek vasárnap kora reggelig a 70-es éveikben járó házaspár, Edry és férje, David otthonában. Ez idő alatt az Iránban született Rachel Edry csemegéket szolgált fel a terroristáknak, arabul viccelődött velük, és még egy héber nyelvű dalt is elénekelt velük Lior Narkis énekestől. Ez az elképesztő lélekjelenlét és a megjátszott vendégszeretet megmenthette a pár életét.

Vasárnap hajnali 3 órakor a rendőrség végül többórás tárgyalás után tört be a házba, megölve mind az öt terroristát. A házaspár épségben találkozhatott újra lányukkal és két fiukkal, akik rendőrökként vettek részt a mentési akcióban. „Nem hiszem el, hogy élek” – mondta Rachel Edry a Walla híroldalnak szabadulása után. Történetük része azoknak az inspiráló anekdotáknak, melyek a Hamász október 7-i terrortámadása óta tartó atrocitásokról, tragédiákról és műveleti kudarcokról szóló számtalan beszámoló özöne mellett jelennek meg, és lelkesítenek. „Ez egy csoda. Felemelő történet, mert megmutatja, hogy Isten vigyáz ránk, és hogy az ő segítségével megvan az eszünk és az emberségünk, hogy a legjobbat tegyük ellenségeink állati brutalitásával szemben még akkor is, amikor ilyen szorult helyzetben vagyunk” – mondta Daniel Mualem négygyermekes apa, Edry-ék szomszédja.

Gili Joszkovics, a fesztivál egyik túlélője

Bejárta a netet Gili Joszkovics borzasztó beszámolója, hiszen ő is jelen volt azon az izraeli zenei fesztiválon, amit éppen a támadás idején tartottak a Gázai övezet szomszédságában lévő Negev-sivatagban. A több mint 3000 bulizó fiatalra szombat hajnalban fegyveresek nyitottak tüzet, miközben a Hamász összehangolt támadást indított Izrael ellen. A nő a BBC-nek elmesélte, hogyan bújt el egy kiégett fa tövében, miközben fegyveresek járkáltak körülötte és lőttek mindenkire.

Izraeli-palesztin háború

Fotó: Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images

A nő először autóval próbált menekülni, majd mikor ez nem sikerült, futni kezdett a nyílt terepen, míg végül egy fához nem ért. Azt mondja, lefeküdt a tövében és igyekezett mozdulatlan maradni: „Fáról fára mentek és lövöldöztek. Mindenhol. Két oldalról. Láttam, hogy emberek halnak meg körös-körül. Nagyon csendes voltam. Nem sírtam, nem csináltam semmit” – mondta.

A nő csukott szemmel feküdt, és csak a légzésére figyelt, megpróbált a lehető legjobban bebújni a fa alá, hogy amikor jön a lövöldözés, ne az arcát lőjék. Végül három órát feküdt ott így.

Egy édesanya, aki végignézte, ahogy elrabolják a lányát

Noa Argamani elrablásáról még videó is készült, amelyen az látható, ahogy a 25 éves nő az egyik támadó motorkerékpárján ül, miközben barátjától igyekszik segítséget kérni, akit eközben hátrakötözött kézzel visznek el. Noa barátja, Avi Nathan tehetetlenül nézte végig párja elrablását, a palesztinok ugyanis őt is elfogták, szombat óta pedig egyikükről sem tudni semmit.

A lánynak most megszólaltak a szülei. Édesanyja, Liora Argamani azt mondta a Daily Mail-nek, a hírekből értesültek az eseményekről. 
Otthon ültünk, nem tudtuk, mit csináljunk. A férjem sírt, és mondtam neki, hogy menjen és keresse meg a kórházban. Közben Noa barátai a Ben Gurion Egyetemről odajöttek és elkezdtek segíteni nekünk. Két idős ember vagyunk, és nem vagyunk túl jók a telefonok technológiájával. A barátai látták a videót, amelyen Noa és Avinatan látható, ahogy a Hamasz elfogja és Gázába vitte

Az édesanya Argamani (61) ápolónő. Jelenleg rákkal küzd, és sugárkezelés alatt áll. Vuhanból, Kínából származik, ahol Chong Hong Lee néven született. 1994-ben érkezett Izraelbe egy szakmai képzési programra, itt ismerkedett meg férjével,  Yaakov-val. Az összetört szülők azóta elmesélték azt is, lányuk a tudtuk nélkül indult el a Supernova fesztiválra, ők úgy tudták, aznap este a tengerpartra megy barátjával. „Amikor hajnalban felébredtünk a szirénákra, azonnal keresni kezdtük Noát a szobájában, de nem volt sehol. Ekkor hívni kezdtem. Órákon keresztül hívtam őt, de nem kaptam választ. Innen tudtam, hogy nagyon nagy baj van” – mesélte Liora, akinek Noa ez egyetlen gyermeke. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top