nlc.hu
Aktuális

Hamász támadása Izrael ellen

„Ez nem háború, ez nem hadszíntér. Ez mészárlás” – Ez történt a napokban az Izrael-Palesztin háborúban

Szombaton hatalmas rakétatámadás érte Izraelt, miközben egy zenei fesztiválon több mint 260 civilt mészároltak le palesztin terroristák, több száz civilt pedig elhurcoltak. Az események azóta folyamatosan eszkalálódnak, Izrael válaszlépései a kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos szerint nemzetközi jogokat sért. Összefoglaltuk az eddigi történéseket.

Ahogy azt az nlc is megírta, szombat reggelre virradóan hatalmas volumenű és jól kitervelt rakétatámadást indított a Hamász Izrael ellen. A Gázai övezetből Izrael déli és középső részére több ezer rakétát lőttek ki. A Hamász fegyveres terroristái mindeközben benyomultak Izraelbe, és nemcsak túszokat ejtettek, de megannyi izraeli katonát és civilt is megöltek.

A 750 fős dél-izraeli kibucban, Kfar Azában például a harcok három napig folytak, ez volt az egyik izraeli település, amelyet a Hamász fegyveresei elsőként elértek. A terrorszervezet fegyveresei több tucat civilt öltek meg és csonkítottak meg.

„Anyákat, apákat, csecsemőket, fiatal családokat öltek meg az ágyukban, a biztonsági szobáikban, az ebédlőikben és a kertjeikben”idézi a Guardian című brit lap Itai Veruv vezérőrnagyot, az Izraeli Védelmi Erők parancsnokát.

Ez nem háború, ez nem csata. Ez mészárlás

– tette hozzá. 

Mindeközben, néhány óra leforgása alatt több tucat gázai fegyveres tört át a határkerítésen, Izrael déli részén. A támadás október 7-én, szombat reggel kezdődött, amikor a Hamász fegyveresei az övezet határvidékén izraeli településekre törtek be, ahol megöltek és megsebesítettek több száz embert, továbbá túszokat is ejtettek, akiket az övezetbe hurcoltak. Nem sokkal a támadás után, a Supernova trance zenei fesztivál helyszínén, a Negev-sivatagban 260 holttestet találtak. Mint később kiderült, a Hamász fegyveresei tüzet nyitottak a résztvevőkre, sokukat pedig túszul ejtettek. 

A Supernova fesztivál helyszíne

A Supernova fesztivál helyszíne a mészárlás után, ahol 260 cilvilt öltek meg a Hamasz fegyveresei (Fotó: Getty Images)

A közösségi médiában számtalan videó kering arról, hogy a fesztivál résztvevői menedék hiányában a nyílt terepen rohannak a rájuk záporozó lövések elől, miközben kiégett fák és bokrok között próbálnak menedéket keresni. Néhány fesztiválozóról a családjuk pusztán a Gázából terjedő videók alapján tudott hírt szerezni, de ugyanezeknek a videóknak fontos szerep jut a foglyul ejtett résztvevők beazonosításában is. 

Az egyik felvételen például jól látszik, ahogy egy izraeli nőt és a barátját – akit Noa Argamaniként és Avinatan Orként azonosították – elrabolták és Gázába hurcolták. Egy másik felvételen egy eszméletlen nő fekszik egy kisteherautó platóján. Róla nemrég kiderült, hogy Shani Louk, 22 éves német állampolgár – a családja a videó alapján ismerte fel. Louk édesanyja tegnap már az NTV-nek arról beszélt, hogy a lánya életben van. Hozzátette, meg nem nevezett palesztin források informálták őket arról, hogy a lányuk súlyos fejsérülésekkel fekszik egy gázai kórházban. A kétségbeesett anya elárulta, gyors és hatékony intézkedést és segítséget kért a német kormánytól, hogy súlyosan sérült lányán segíthessen. 

Becslések szerint a Hamász-harcosok szombaton legalább 150 embert raboltak el, Gáza-szerte tartják fogva őket, helyük és körülményeik bizonytalanok.

Sokukat arról a már említett Supernova zenei fesztiválról vitték el, amelyen Louk körülbelül 3500 másik fiatallal együtt vett részt, és amelyet a Hamász fegyveresei megrohantak a támadás ugyanazon a napján. Miközben azt, hogy a fegyveresek hány embert vittek magukkal, egyelőre ma sem tudni biztosan, az már biztos, hogy két család nagy erőkkel keresi a gyerekeiket: a 25 éves Noa Argamanit és a 23 éves amerikai-izraeli Golberg-Polint, aki a születésnapját ünnepelte a fesztiválon.

Az Associated Press szerint kedd reggelre több mint 900-an haltak meg Izraelben és több mint 700-an Gázában, a sérültek száma mindkét oldalon több ezer lehet.

Mi is az a Hamász és miért robbant ki a két fél között a háború? 

A Hamász, vagyis az Iszlám Ellenállási Mozgalom, az 1987-ben megalapított Muszlim Testvériségből vált ki. A terrorszervezet célja, hogy egész Izraelt elfoglalja, elpusztítsa és létrehozzon egy önálló palesztin államot. A palesztin területekként ismert Ciszjordánia és Gáza, valamint Kelet-Jeruzsálem és Izrael a római időkben a Palesztinaként ismert terület részeit képezték. A Biblia szerint ezekre a területekre régen a zsidó királyságok földjeiként hivatkoztak, éppen ezért a zsidók az ősi hazájukként emlegetik. 

A Telex cikkében azt írja, hogy bár a Hamász néha pedzegeti, hogy valójában azzal is megelégednének, ha Izrael visszavonulna az 1967-es határai mögé, a fennmaradó területen pedig engedné egy palesztin állam létrehozását, valójában a zsidó állam megsemmisítése a cél. A szervezet épp ezért már többször is alkalmazott különféle terrortámadásokat zsidó célpontok ellen, így próbálva nyomást gyakorolni Izraelre. 

Az arabok és Izrael közti konfliktus – noha a zsidó állam csak 1948 óta létezik hivatalosan – a palesztinai zsidó és arab lakosság közti összecsapások formájában a 20. század eleje óta folyik változó intenzitással hadi, politikai és gazdasági síkon. 2006-ban  a palesztin területeken választásokat tartottak, amely során a Hamász győzedelmeskedett a Fatahhal szemben. Ennek következménye lett, hogy a két szervezet egymásnak fordult és kitört a palesztin polgárháború, amely még a mai napig tart.

Palesztin rakétatámadásban kigyulladt járművek lángolnak az izraeli Askelónban 2023. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Palesztin rakétatámadásban kigyulladt járművek lángolnak az izraeli Askelónban 2023. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A harcok következtében a Hamász szerezte meg a Gázai övezet feletti irányítást, így ez Izraelt, az Amerikai Egyesült Államokat, illetve az Európai Uniót is szankciókra késztette. A Gázai övezetet azóta is blokád alatt tartja Izrael. 

 

Az izraeli hírszerzés kudarca

A jom kippuri háború 50. évfordulóján végrehajtott Izrael elleni támadást a Guardian szerint az izraeli hírszerzés kudarcaként fogják emlegetni. A szakértőknek semmilyen kétségük nincs afelől, hogy a szombati gondosan kitervelt támadássorozat volt a Hamász részéről, éppen ezért érthetetlen számukra, hogyan maradhatott mindez rejtve Izrael elől, ahol hosszú ideje komoly erőket fordítanak a palesztinok megfigyelésére. Olyannyira, hogy a Hamász tevékenységeinek nyomon követése a biztonsági szervek az egyik legfontosabb feladata. Az izraeli védelmi erők még 2014-ben felfedték számos médiumnak, hogy vannak beépített embereik a szervezetben. 

A katonai elemzők szerint a Hamász egyik eszköze a nagymértékű megtévesztésen túl a több oldalról érkező támadások által generált sokk volt, amely hozzájárult a káosz megteremtéséhez.

Felmerült, hogy a tervezésben, illetve a támadásban Irán is támogatta a terrorszervezetet, azonban az izraeli hadsereg szerint erre még nincsen konkrét bizonyíték, főleg miután az iráni külügyminisztérium tagadta ezen vádakat. 

A támadás után az USA szinte azonnal reagált:

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője szerint több amerikai állampolgár is van a hallottak között. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elmondása alapján egy rakétacirkáló, négy rakétaromboló, illetve az USS Gerald R Ford repülőgép-hordozó is a régióba tart. Az elkövetkezendő napokban katonai segítséget is küldenek az országnak. A Fehér Ház kiemelte, azon dolgoznak majd, hogy Izrael ellenségei ne húzhassanak hasznot a helyzetből.

Izrael egészségügyi minisztériumának közleménye szerint hétfő délutánig 2506 sebesültet azonosítottak. Benjamin Netanjahu kormányfő reflektálva a történtekre Facebook-bejegyzésében elmondta, hogy országára egy hosszú és megpróbáltatásokkal teli háború vár, amibe a Hamász gyilkos támadása kényszerítette bele a zsidó államot. Hozzátette, hogy hamarosan kiiktatják a területeikre beszivárgott ellenséges erőket, továbbá megkezdik az ellentámadást. 

Soha nem látott mértékű csapás zajlik Gáza ellen

Az izraeli vadászgépek „soha nem látott  mértékű” csapást mérnek a Gázai övezetre – idézi a The Times of Israel Omer Tishlert, az izraeli légierő vezérkari főnökét, aki hozzátette: „Az itteni ellenség rakétákkal támadja a civil lakosságot.” A dandártábornok kijelentette, hogy az izraeli légierő nem vesz célba civileket a Gázai övezetben, ugyanakkor elismerte azt is, hogy a támadásaik, már nem „sebészi pontosságúak”.

Finoman fogalmazott. Az interneten terjedő videók szerint az izraeli erők körbevették Gázát, a világ egyik legsűrűbben lakott településén ráadásul az elmúlt napokban felfüggesztették a víz, az áram és az élelmiszer-ellátást is – derül ki a CNN tudósításából. Mindezeken túl Izrael felhagyott az úgynevezett kopogtatóbombák használatával is, amelyekkel eddig a palesztin lakosságot figyelmeztették a légi csapások előtt. (Az izraeli hadsereg korábban a nagyobb légi csapások előtt kisebb, robbanószer nélküli, vagy épp minimális mennyiségű robbanószert tartalmazó bombát dobott az épületekre, így figyelmeztetve a lakókat, hogy az épület célpont). 

Izraeli légitámadás Gázában

Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Kétségtelen, hogy a bombáknak az volt a célja, hogy minimalizálják a civil áldozatok számát, ám az emberi jogi csoportok bírálták ezt az eljárást, mondván,

egy bomba ledobása nem tekinthető figyelmeztetésnek.

Az IDF szóvivője, Richard Hecht alezredes azzal érvelt a civilek bombázása mellett, hogy a lakóépületekben is lehetnek fegyverraktárak, élhetnek Hamász-vezetők. Az izraeli védelmi miniszter pedig mindenfajta korlátozást feloldott, azaz tulajdonképpen szabad kezet adott az izraeli katonaság csapatai számára Hamász elleni harcban. Izrael gépei többször is bombázták a sűrűn lakott, 360 négyzetkilométeres tengerparti területet, sok épületet porig rombolva. A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint szombat óta mintegy 950 palesztin halt meg, és ötezren sebesültek meg a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légi csapásokban.

Gázai övezet a rakétatámadás után

Romok alól kiemelt sebesültet visznek egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben fekvő Dzsabalíjában 2023. október 11-én (Fotó: MTI/AP)

Mindeközben az Európai Unió külügyminiszterei visszavonták az Európai Bizottság, a Palesztinának szánt kifizetések felfüggesztéséről szóló döntését, ezt Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos jelentette be. A Guardian azt írta, a [miniszterek] túlnyomó többsége ellenezte azt a javaslatot, hogy függesszék fel a kifizetéseket a Palesztin Hatóságnak. Joseph Borrell azt is elmondta, hogy Izraelnek a Hamász hétvégi támadására adott válaszlépései némelyike ​​megsértette a nemzetközi jogot. 

„Izraelnek joga van megvédeni magát, de ezt a nemzetközi és a humanitárius jognak megfelelően kell megtenni, és egyes döntéseik ellentétesek a nemzetközi joggal”idézi Borrellt a Reuters az EU külügyminisztereinek maszkati találkozója után, a sűrűn lakott területek bombázására, víz, az elektromos áram elvágására reflektálva. 

Golda Meir (egykori izraeli miniszterelnök) korábban azt mondta az izraeli-palesztin konfliktusról: „A béke akkor jön el, amikor az arabok jobban fogják szeretni a gyermekeiket, mint ahogy minket gyűlölnek.”

(Via: 1, 2, 3, 4)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top