nlc.hu
Aktuális

Ellentámadástól tartottak, felrobbantották a gátat

Ökológiai katasztrófával fenyeget az ukrajnai gátrobbanás

Kedden hajnali 2-kor sérült meg a Nova Kakhovka-i vízerőmű gátja, amiért vélhetően az orosz hadsereg lehet a felelős, mivel ellentámadástól tartottak, azonban arra még ők sem számítottak, hogy ilyen mértékű katasztrófa történik majd.

Az orosz erők által elfoglalt ukrajnai területen fekvő Nova Kakhovka-i vízerőmű gátja átszakadt – írja a Telex

Az ukrán vezetés már hónapok óta felhívta a figyelmet arra, hogy a gát megsérülése komoly problémához vezethet és tragikus mennyiségű víz fogja elárasztani a városokat. A gát megsérülésével akár 80 település is víz alá kerülhet, hiszen a 18 köbméteres víztározó mérete akkora, mint a Balaton tízszerese. 

Az oroszok Ukrajnát vádolják a robbantásért, azonban nagy a valószínűsége annak, hogy az oroszok követték el az akciót, amit a kommunikációjuk is megerősít az esettel kapcsolatban. A robbantás hajnali 2-kor történt, azonban az orosz megszállók által kinevezett vezetés reggel 6 órakor még tagadta, hogy megsérült volna a gát. Egy órával később pedig már bejelentették, hogy kisebb mértékben megsérült a gát. 

Dnyipro folyó és a Kakhovskaya erőmű Ukrajnában

A Dnyipro folyó és a Kakhovskaya erőmű Ukrajnában (fFotó: Getty Images)

Az orosz hadsereg vélhetően azért hajtotta végre a robbantást, mert ellentámadástól tartott, azonban ők sem számítottak arra, hogy a gát ilyen mértékben megsérül majd. Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság munkatársa elárulta a Telexnek, hogy a robbantás eredeti célja az lehetett, hogy a víztározóból kizúdult vízzel megemeljék a Dnyeper deltáját, ezzel is megnehezítve az ukránok átkelését, bár pontosan nem lehet tudni, hogy milyen tervei lehettek az orosz hadseregnek. 

Zelenszkij továbbra is azt az álláspontot képviseli, miszerint semmi sem állíthatja meg Ukrajnát, hogy felszabadítsa az országot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top