nlc.hu
Aktuális

Ukrán válság: az egész országban hadiállapotot vezettek be

Ukrán háború: óvóhelyekre húzódott az ukrán civilek egy része

Az egész országban hadiállapotot hirdettek, a civilek közól sokan óvóhelyekre húzódtak be.
ukrajna, háború

Ma hajnalban Oroszország és Belarusz megtámadta Ukrajnát, ezzel egy három országot érintő háború kezdődött a szomszédságunkban.

  • Rakétatámadások érték a kelet-ukrajnai szakadár államok közelében lévő ukrán településeken lévő ukrán katonai célpontokat, a belügyminisztérium közlése szerint az oroszok rakétákkal lövik a kijevi és harkovi katonai vezetési központokat. A hvg egyik tudósítója szerint megbénultak a kormányzati internetes portálok is, állítólag több rakétatalálat érte a kelet-ukrajnai Kramatorszk városát, Herszont és Odesszát, valamint Zsitomirt. A legfrissebb hírek szerint legalább hét erős légicsapás érte a Kijev külterületén lévő Vaszilkovszkij repülőteret, ahol az ukrán hadsereg vadászbombázóit tartják.

Orosz rakétavetők tüzelnek Ukrajna irányába:

  • Bár az orosz honvédség azt állítja, csak katonai létesítményeket támadnak, a Harkivtól délre fekvő Csuhuivban lakóépületeket is ért a támadás. Az áldozatok száma egyelőre ismeretlen. 
  • Az egész országban hadiállapotot vezettek be, a Migration Aid azt írja, szinte egész Ukrajnában szólnak a légvédelmi szirénák, ami azt jelzi, hogy a fegyveres konfliktus nem korlátozódik a keleti a régióra. A szervezet továbbá azt is írta, hogyha szervezetként bármit tehetnek az ukrán emberekért, erről tájékoztatják a követőiket.

 

  • A BBC is azt írja, a jelentések szerint az ukrán katonai infrastruktúrát Ukrajna-szerte támadások érik, és minden irányból orosz konvojok érkeznek.

A BBC tudósítói hangos robajokat hallottak a fővárosban, Kijevben, valamint a kelet-ukrajnai Donyeck régióban lévő Kramatorszkban.

  • Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára az InfoRádióban az orosz és ukrán haderő összevetésével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Oroszországnak nagy a technológiai és az emberfölénye, közvetlen összecsapásban tehát Ukrajnának nem sok esélye van. Ezért kér nyugati fegyvereket, páncéltörőket, haditechnikai anyagokat, egyáltalán segítséget a szomszédos országoktól. Felhívta a figyelmet arra is, hogy azonban az Európai Unióban létezik egy olyan szabály, mely szerint válságterületre senki nem szállít fegyvert, ám ezt eddig nem nagyon tartotta be senki.
  • Véleménye szerint a konfliktus sokáig fog tartani, egész addig, amíg új megállapodások nem születnek. „Le kellene ülnie tárgyalni az Egyesült Államoknak és Oroszországnak, és meg kellene állapodni abban, hogy miként hozzák vissza a bizalomerősítő intézkedéseket. Egy diplomáciai folyamatnak kellene beindulnia, ez pedig azért lesz még hosszú idő, mert egyelőre a nyomát sem látni; Oroszország bevonult egy független ország területére katonai erővel, a Nyugat pedig ezt agressziónak tekinti” – nyomatékosította a szakértő.

(CNN, BBC, Infostart)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top