nlc.hu
Család

11 magyar van a gázai övezetben

Izraeli háború: legalább 11 magyar van a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyerekek

Valamennyi családdal felvették a kapcsolatot, de a jelenlegi helyzetben életveszélyes megkísérelni a menekülést.

Legalább 250 izraeli meghalt, több mint 1590 pedig megsebesült az izraeli tisztviselők közlése szerint, miután szombaton kora reggel nagyszabású rakétatámadást indított a Hamász Izrael ellen.

Az izraeli ellencsapásokban legalább 230 palesztin halt meg és 1610 sebesült meg a Gázai övezetben. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy az ország „hosszú és nehéz háborúba kezd”.

Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én.

Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én (Fotó: MTI/AP/Fatima Sbair)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek.

Mint közölte, valamennyi családdal felvették a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak, és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását, de a jelenlegi helyzetben életveszélyes megkísérelni a menekülést.

Korábban írtunk arról a magyarországi roma turistacsoportról, amelynek 120 tagjából 87-en rekedtek Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren az Izraelt ért terrortámadások közepette.

Közben több nemzetközi légitársaság törölte a tel-avivi járatait. A Wizz Air is felfüggesztette járatait Budapest, illetve Debrecen és Tel-Aviv között a szombati izraeli légitámadások miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top