Laktózmentes karácsony? – 2 gyors és ellenállhatatlan desszert az ünnepekre

nlc | 2017. December 11.
Sokan szenvednek tejcukor-érzékenységtől, ami egy kiadós lakoma után – például a közelgő ünnepekben – sok kellemetlenséget okozhat nekik. Édes lehet azonban a téli szünet tej és tejcukor nélkül is – például ezzel a két remek, vérbeli karácsonyi desszerttel!

Gesztenyés-mascarponés pohárkrém

Hozzávalók a mascarponekrémhez:

1 doboz szarvasi mascarpone (250 g)

150 ml zsíros tejszín

3 tojás

40 g cukor

1 tasak vaníliás cukor

A gesztenyés krémhez:

90 g étcsokoládé

50 g vaj

400 g gesztenyemassza

50 g cukor

100 ml tejszín

A poharak aljára:

300 g panettone

250 g meggybefőtt

Gyors és ellenállhatatlan…

Elkészítés

A csokoládét törjük össze, és a vajjal együtt gőz felett olvasszuk meg. Hagyjuk kicsit hűlni.

Daraboljuk fel a panettonét, és osszuk el a poharak alján. Szórjuk meg a lecsöpögtetett meggyel. A gesztenyemasszát törjük össze, tegyük hozzá a cukrot, a tejszínt, és keverjük krémesre. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, és keverjük simára. Osszuk el a poharakban.

A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a fellazított mascarponét. Verjük föl a 150 ml tejszínt, és keverjük a krémhez. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Ezt is óvatosan keverjük a masszába. A kész krémet kanalazzuk a gesztenyekrém tetejére. Néhány órára tegyük hűtőbe tálalás előtt.

A recept és a kép forrása: szarvasimozzarella.hu

Mascarponéval töltött datolya

Hozzávalók

2 ek. szarvasi mascarpone

6 szem medjoul (király) datolya

1 tk. reszelt marancshéj

1 ek. felaprított dióbél

2-3 ek. kakaópor

Pillanatok alatt elkészül és el is fogy!

Elkészítés

Csippentsük le a kocsányos végét a datolyáknak, majd szedjük ki a magjait. A mascarponét keverjük össze a narancshéjjal és a dióval. Egy mokkáskanál segítségével töltsük meg a datolyákat a mascarponés töltelékkel. Végül forgassuk meg kakaóporban. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A recept és a kép forrása: szarvasimozzarella.hu

Exit mobile version