Így értelmezd az élelmiszereken található címkéket

nlc | 2018. Április 09.
Az élelmiszerboltokban egyre több vásárló ácsorog egy-egy élelmiszerrel a kezében a polcok előtt, miközben gondosan olvassa, mit is rejt az a termék, mielőtt azt a kosarába tenné. Miért ne hagyjuk figyelmen kívül a termékeken található címkéket? Mit is jelentenek ezek a leírások? Összegyűjtöttük!

Szerencsére ma már egyre többen szánnak egy kis időt arra, hogy mielőtt megvesznek egy terméket, megnézik, hogy valójában mit is tartanak a kezükben. De miért érdemes elolvasni az élelmiszereken található címkéket?

Mert:

Az élelmiszercímkének köszönhetően közel 18 százalékkal nőhet azok aránya, akik egészségesebb összetételű termékeket választanak.

Az Európai Unió szabályozza az élelmiszerek címkézését. A szabályok megállapításakor a jogalkotók biztosítani kívánták, hogy a fogyasztók átfogó tájékoztatást kapjanak az általuk vásárolt termékekről, így a gyártóknak a következő információkat biztosan fel kell tüntetniük az élelmiszereken:

Tápanyagtartalom

A törvény kötelezi a gyártókat a termék energia-, zsír-, telítettzsír-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmának feltüntetésére 100 g, illetve 100 ml termékre vetítve. Ez az információ táblázat formájában, általában a csomagolás hátsó oldalán található.

Egyéni energia- és tápanyagszükségletünket számos különböző tényező befolyásolja, mint például egészségi állapotunk, életkorunk, nemünk, súlyunk, fizikai aktivitásunk. Az élelmiszerek címkéjén megtalálható tápértékjelölés segít abban, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő terméket válasszuk ki.

Fotó: ThinkStock

Összetevők listája

Az élelmiszerek csomagolásának kötelező eleme a termék összetevőinek felsorolása, amit tömeg szerinti csökkenő sorrendben találhatunk meg az élelmiszeren. Vagyis abból az összetevőből tartalmazza a legtöbbet a termék, amely a lista elején, a legkevesebbet, ami a lista végén szerepel.

Allergének

A pontos élelmiszerjelölés a gyártók felelőssége, és létfontosságú a táplálékallergiával küzdők számára. Az Európai Unió területén, így Magyarországon is nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az élelmiszerek allergén összetevőinek feltüntetésére.

Mennyiség

A termék nettó mennyisége, folyadékok esetében űrtartalomban, egyéb termékek esetében tömegben megadva.

Megnevezés

Tartalmaznia kell az élelmiszer fizikai állapotára vagy a rajta végzett különleges kezelésre vonatkozó információkat is (porított, mélyhűtött, koncentrátum, füstölt stb.).

Fogyaszthatóság

A „fogyasztható” és a „minőségét megőrzi” feliratot követő dátumok arról tájékoztatnak, meddig marad friss az élelmiszer, és meddig fogyasztható biztonságosan.

Fotó: ThinkStock

Gyártó

A gyártó, a csomagoló vagy az importőr nevének és címének egyértelműen szerepelnie kell a csomagoláson, hogy a fogyasztó tudja, kihez kell fordulnia, ha panasza van, vagy ha további információt kíván a termékről megtudni.

Származás

Bizonyos típusú termékek – pl. hús, zöldség és gyümölcs – esetében kötelező a származási ország vagy térség feltüntetése.

Referencia Beviteli Érték

A Referencia Beviteli Érték (RI – Reference Intake) jelölés lehetővé teszi, hogy képet kapjunk a kiválasztott élelmiszer étrendünkben betöltött helyéről azáltal, hogy megmutatja, egy adag termék elfogyasztásával mennyi energiához és tápanyaghoz jut a szervezetünk.

Opcionális elemek

A kötelező elemeken túl a világ számos országában nyílik tér a gyártók számára, hogy opcionális elemeket is használjanak termékeik csomagolásán a fogyasztók gyors informálására.

Exit mobile version