Életmód

Megmondja a telefonod, mit főzhetsz a hűtőd tartalmából

A jövő konyhája már itt van, a technológia segítségével pedig végre elkerülhetjük, hogy a frigóban penészedjenek meg a különféle hozzávalók, csak mert éppen nem emlékszünk rá, hogy mi van otthon.

Az idén januári Consumer Electronics Show (CES) keretében mutatták be a Yummly nevű okostelefonos alkalmazást, amelynek segítségével nyilvántarthatjuk a hűtőnk tartalmát, ráadásul a különféle élelmiszereket kombinálva testre szabott recepteket is kérhetünk, hogy feldolgozzuk a megvásárolt hozzávalókat.

Az alkalmazás fejlesztői az egyik nagy háztartási gépeket gyártó céggel is együttműködést kezdeményeztek, így a Yummly akár arról is tudja értesíteni az okostelefon tulajdonosát, hogy a sütő elérte a receptben meghatározott előmelegítési hőfokot, később pedig szól, ha a sütési fázis a végéhez közeledik.

A Yummly emellett képes figyelembe venni, hogy a felhasználónak van-e bármilyen ételallergiája vagy érzékenysége.

A hűtőben tárolt élelmiszerek nyilvántartásához ráadásul nincs szükség speciális „okos” hűtőszekrényre, az alkalmazás ugyanis képfelismerő algoritmusok segítségével ismeri fel az egyes élelmiszereket.

A cég egyébként az IBM-mel is együttműködve fejlesztette ki a recepteket ajánló szolgáltatását, ezért azt gyanítjuk, hogy a háttérben a Watson nevű mesterséges intelligencia áll, amelynek főztjét kollégánk is kipróbálta korábban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top