Szabadidő

Az önműködő robotkonyha mindent megfőz helyettünk

Mintha csak egy nagy költségvetésű hollywoodi film látványos díszlete lenne. A robotkonyha tulajdonosainak pedig csak annyi a feladatuk, hogy egy érintőképernyőn kiválasszák, mi legyen az ebéd vagy a vacsora.

A Moley Robotics nevű cég még 2015-ben tette közzé az alábbi videót, amelyen látható, hogy is néz ki és hogyan dolgozik az elsőre kissé bizarrnak tűnő robotszakács.

Gyakorlatilag egy teljesen felszerelt konyhapultról van szó, tűzhellyel, edényekkel és egyéb konyhai eszközökkel, valamint az alapanyagok tárolására szolgáló polccal. Mindez kiegészül két robotkarral, amely meg tudja fogni az edényeket, elő tudja készíteni az elkészítendő ételeket, darabol, hámoz, habot ver, majd felügyeli a főzési és sütési folyamatokat.

A felhasználó a robotkonyha vagy egy okostelefon érintőképernyőjén kiválasztja a receptet, majd ezután hátra is dőlhet, amíg a gépezet munkába lendül.

A robotszakács működéséhez szükség volt egy valódi séfre, a demonstrációt Tim Anderson mesterszakács vállalta magára. A szakember egy speciális kesztyűt viselt az adott receptek elkészítése során, miközben mozdulatait háromdimenziós, úgynevezett motion capture technológia segítségével rögzítették. A Moley robotkonyhájának karjai ezeket a mozdulatokat ismételve szeletelik a húst és szórják a fűszereket a készülő finomságokra.

Motion capture technológiával keltették életre a Gyűrűk Ura Gollamját is

A biztonság érdekében a konyhát egy átlátszó védőfallal választják el a felhasználóktól, a robot pedig a kések helyett konyhai robotgépekkel aprítja az aprítanivalót, hogy azok se ódzkodjanak az új technológiától, akik amúgy tartanának egy késsel hadonászó robottól. A konyhát emellett „hagyományos” módon is lehet használni, ilyenkor a robotkarok visszahúzódnak, a biztonsági védőfal pedig kinyílik.

A működő prototípust 12 hónapig tartó fejlesztés után mutatták be a közönségnek. A Moley Robotics ígérete szerint 2018-tól már kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz a futurisztikus konyha, igaz, aki az első között szeretne hozzájutni, annak jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Az első becslések szerint az első modelleket körülbelül 75 000 dollárért, vagyis szűk húszmillió forintért lehet majd megvásárolni, ám a Factor Magazine prognózisa szerint 4-5 éven belül már ennek kevesebb mint a feléért, nagyjából 30 ezer dollárért (közel 8 millió forint) hozzá lehet majd jutni a robotszakácshoz.

Arról nem szól a fáma, hogy mit kezd a robotszakács a konyhapultra váratlanul felugró macskákkal, de bízunk benne, hogy a biztonsági funkciók tervezésekor erre is gondoltak a Moley szakemberei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top