„Kérlek, maradj!” – megható üzenetet írt férje öngyilkossága után egy anyuka

nlc | 2018. Április 30.
Nik Tebbe férje öngyilkossága úgy érezte, minden olyan depresszióval vagy más mentális betegséggel küzdő embernek üzenete van, akit az öngyilkosság gondolata foglalkoztat.

„Ez a kép a négyéves kislányomról készült alig egy nappal azelőtt, hogy az apukája öngyilkos lett. Azért vigyorog, mint a vadalma, mert ezen a napon ment először balettórára. Tele volt élményekkel. Boldog volt. És ártatlan. Eddig a pillanatig a legrosszabb dolog, ami történt vele, az volt, hogy a játszótéren elejtette a fagyiját” – kezdi levelét Nik Tebbe, az anyuka, aki a történtek után úgy érezte, mondanivalója van mindenkinek, akit valamilyen okból az öngyilkosság foglakoztat.

Miután az apukája véget vetett az életének az apja földjén, le kellett ültetnem a négyéves kislányomat, és el kellett mondanom neki, hogy az apukája többet nem jön haza, mert meghalt. Sosem felejtem el, ahogy rám nézett a hatalmas szemeivel, majd megkérdezte, mit jelent az, hogy meghalni.

Az anyuka elmondja, lányának hetekbe, sőt, hónapokba telt, mire felfogta, mit is jelent mindez. Hozzáteszi, még a temetés után is várta őt. „Öngyilkos gondolataid vannak, és szülő vagy? Ne hidd azt, hogy a gyerekeidnek majd jobb lesz nélküled. Mert nem lesz. Szükségük van rád. A halálod pedig el fogja venni az ártatlanságuk egy részét. Rémálmaik lesznek, amikből izzadtan, sikítva ébrednek” – írja.

Nik levelével azt szeretné, ha azok, akik az öngyilkosságot fontolgatják, rádöbbennének, hogy a családjuknak, de mindenekelőtt a gyerekeiknek szükségük van rá. „Még olyan kicsik. Maradj! Ha semmi, senki másért nem, hát miattuk. Találj magadban erőt a folytatáshoz, szerezz olyan segítséget, amit megérdemelsz, hogy továbbra is gondoskodhass a gyerekeidről.”

Az én lányom olyasmit tud, amit más gyerekek nem:

Szóval, te, aki most arra gondolsz, hogy az öngyilkosság a legjobb megoldás. Te, aki ott ülsz a vacsoraasztalnál a feleségeddel, a gyerekeiddel, és mosolyogsz, sőt hangosan nevetsz, de közben a fejedben a holnapi utolsó napodat tervezgeted. Arra kérlek, hogy maradj! Hogy a terveidet mondd el a feleségednek. Hogy egy pillanatra csukd be a szemed, és emlékezz vissza rá, milyen volt kicsi gyereknek lenni. Emlékezz, mennyire vágytad a szeretetet mindkét szülődtől.

Ne vedd el ezt az érzést a saját gyerekeidtől! Harcolj az életedért, mert közénk tartozol! Értékes vagy, olyasvalaki, akit szeretnek! Megérdemled, hogy lásd, ahogy a gyerekeid felnőnek! Megérdemled az öleléseiket! Ők pedig megérdemelnek téged! Szóval kérlek, bármilyen nehéz is, maradj!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Exit mobile version