Odáig vagyunk az ötletért, amivel ez a könyvtár segít az álláskeresőkön

Esvé | 2018. Szeptember 24.
Eredetileg olyan diákoknak akartak segíteni, akik életük első állásinterjújára készülnek. Hamar kiderült azonban, hogy az ötlet másoknak is nagy segítség.

Mondjon bárki bármit, az álláskeresés és főleg az a bizonyos sorsdöntő állásinterjú nem olcsó mulatság. Persze, amikor 8-9 éve életem első interjújára készültem, még halvány fogalmam se volt erről: egészen addig, míg ki nem derült, hogy egy állásinterjúra nem vehetek fel csak úgy bármilyen „alkalmi ruhát”. Mivel a tökéletes „interjúzós szett” legnagyobb bánatomra nem lapult ott a szekrényemben, pedig tényleg napokon keresztül kerestem, nem volt mese, venni kellett egyet. Ami – lévén épp vadul állást kerestem – baromira nem esett jól a pénztárcámnak. Sem.

Bezzeg, ha nálunk is lett volna egy olyan kezdeményezés, mint amilyen a The New York Public Libraryben indult útjára, máris egy fokkal egyszerűbb lett volna az életem. A közkönyvtárban ugyanis nemcsak a világ- és szakirodalom remekeit lehet kikölcsönözni a polcokról, hanem például az állásinterjúhoz szükséges nyakkendőt, aktatáskát vagy épp irattartót is. Ami elsőre nem tűnik nagy dolognak, de ha jobban belegondolunk, mégiscsak az.

Fotó: CNN

Főleg azoknak a frissen végzett diákoknak vagy még inkább rászoruló munkakeresőknek, akik az interjú előtt nem engedhetnek meg maguknak ilyen extra kiadásokat.

Az ötlet egyébként a fiatal könyvtárost, Michelle Leet dicséri, aki azután döntötte el, hogy belevág a „Grow Up Work Fashion Library” névre hallgató kezdeményezésbe, miután vagy egy tucatnyi olyan diákot készített fel állásinterjúra, akiknek – többek között – fogalmuk sem volt arról, hogyan öltözzenek fel életük egyik legfontosabb beszélgetésére. A kezdetben diákoknak szóló ötlet azóta szépen kinőtte magát, és a ruhakölcsönző ma már nemtől, kortól és anyagi helyzettől függetlenül bárkinek rendelkezésére áll, aki rendelkezik a könyvtárba szóló, érvényes olvasójeggyel.

Fotó: CNN

Az egyetlen feltétel talán az, hogy ezen a bizonyos olvasójegyen ne legyen 15 dollárnál nagyobb tartozás – írja a CNN

Exit mobile version