Az utóbbi időben divatos élelmiszerpiaci trendet képvisel a fekete színű élelmiszerek megjelenése, például a fekete fagylalt, tészta, pizza, hamburger. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonban új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította a „fekete élelmiszerek” csoportját.
Az elfogyasztott aktív szén ugyanis az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, nemcsak a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet is, például vitaminokat és gyógyszereket is.
Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet – hívta fel a figyelmet a Nébih. A hivatal ezért nem javasolja a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását.